Ο πληθωρισμός και ο "μονομάχος" Μπεν

Όταν έχεις πραγματοποιήσει τη σημαντικότερη νομισματική επέκταση στην Ιστορία, άνω του 1,3 τρισ., δικαιούσαι να ανησυχείς για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, τη στιγμή που η οικονομία θα βγει από την ύφεση.

Ο πληθωρισμός και ο μονομάχος Μπεν
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν έχεις πραγματοποιήσει τη σημαντικότερη επιχείρηση νομισματικής επέκτασης στην Ιστορία του πλανήτη, ύψους άνω του 1,3 τρισ. δολ. για να αντιστρέψεις τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, δικαιούσαι να ανησυχείς για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, τη στιγμή που η οικονομία θα επιστρέψει σε φάση ανάκαμψης.

Η ρευστότητά της θα είναι τόσο μεγάλη που θα ήταν μάταιο να ελπίζεις σε οτιδήποτε αντίθετο.

Τον Δεκέμβριο του 2008 τα στοιχεία ενεργητικού που είχε εξαγοράσει κατά τη διάρκεια του έτους και διατηρούσε στην κατοχή της η Fed (κτηματικά ομόλογα και έντοκες ομολογίες του Δημοσίου) υπερέβαιναν το μυθώδες ποσό των 2,3 τρισ. δολ., όταν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν λιγότερα από τα μισά.

Την ίδια ώρα, η στιγμή της ανάκαμψης εμφανίζεται πλησιέστερα παρά ποτέ.

Σύμφωνα με τον δείκτη των δεικτών, ήτοι το βαρόμετρο της πορείας της αμερικανικής οικονομίας (index of U.S. leading indicators), το 2010 θα είναι έτος ανάκαμψης.

Για πρώτη φορά από το 2004 ο δείκτης αυτός καταγράφει άνοδο για τρεις συνεχόμενους μήνες, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα εξέλθει της παρούσας ύφεσης περί το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) φαίνεται ότι τα κατάφερε να αντιμετωπίσει το θεριό της ύφεσης, κάτι που στην Ευρώπη πιθανότατα θα καθυστερήσει, εξαιτίας του "φετίχ" του 3%, που η Γηραιά Ήπειρος έχει θέσει ως όριο στη σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ, για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Ο λόγος γι' αυτό το "φετίχ"; Τι άλλο παρά ο φόβος του πληθωρισμού.

Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η κ. Άν. Μέρκελ και ο "άνθρωπός της" στην ΕΚΤ, ο πολύς κ. Βέμπερ, σηκώνουν κόκκινη σημαία κάθε φορά που ο φίλτατος κ. Τρισέ ή ο "δικός μας" (Κύπριος) κ. Ορφανίδης κάνουν λόγο για περαιτέρω χαλάρωση των επιτοκίων ή αύξηση του προγράμματος παροχής ρευστότητας στην ευρωζώνη, αυτός είναι ο φόβος του πληθωρισμού.

Στις ΗΠΑ, που έχουν μάθει να ξεπερνούν τους φόβους τους ταχύτερα, ή μάλλον να ζυγίζουν τα πράγματα καλύτερα, κάθισαν κάτω και είπαν: Τι φοβόμαστε περισσότερο; Τον πληθωρισμό ή την ανεργία; Και όπως είδαμε, έβαλαν στόχο να ορθοποδήσει η οικονομία, με την ελπίδα μείωσης της ανεργίας.

Η κομβική στιγμή του περάσματος σε φάση ανάπτυξης, όπως μαρτυρούν έγκυροι οικονομικοί παρατηρητές, δεν θα συνοδευτεί και από ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας, που σήμερα κυμαίνεται περί το 9,5% στις ΗΠΑ και προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 10,1% το επόμενο έτος.

Η διαδικασία αυτή θα είναι σταδιακή και θα εμφανίσει απτά αποτελέσματα από τα μέσα του 2010 ή και το 2011.

Το γεγονός αυτό καθιστά απαγορευτική για τον ισχυρό άνδρα της Fed κ. Ben Bernake, τυχόν αύξηση των επιτοκίων παρά τον φόβο του πληθωρισμού.

Δίκοπο μαχαίρι, θα πείτε… και ίσως έχετε δίκιο. Όμως ο πολύς "Ben" απευθυνόμενος σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο θα ανοίξει τα χαρτιά του και τους άσους του, δείχνοντας τη λύση στους Αμερικανούς πολιτικούς.

Ο τρόπος με τον οποίο το πιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα πειστεί να διατηρήσει τις τερατωδών διαστάσεων καταθέσεις αποθεματικών ύψους 877 δισ. δολ. (έναντι μόλις 2 δισ. δολ. πέρυσι) που διατηρεί κατά μέσο ημερήσιο όρο στη Fed βρίσκεται στο "κερασάκι".

Ήτοι, στο επιτόκιο που θα προσφέρει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στις εκεί εμπορικές τράπεζες, προσφέροντάς τους το μέλλον του "ραντιέρη". Του προσώπου που δεν χρειάζεται να αναλάβει το παραμικρό ρίσκο για να γίνει πλούσιος…

Λύση που κατά τα φαινόμενα ήδη επιλέγουν οι αμερικανικές τράπεζες, κρατώντας σφιχτό το ζωνάρι της πιστωτικής επέκτασης…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v