Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΜΠΜΕ στα στεγαστικά η απάντηση στην κρίση…

Απάντηση στο διαφαινόμενο νέο πιστωτικό σφίξιμο που επιβάλλει ατύπως το τραπεζικό σύστημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά στην Ελλάδα δίνουν στοιχεία πιστωτικής επέκτασης… από τις ΗΠΑ.

ΤΕΜΠΜΕ στα στεγαστικά η απάντηση στην κρίση…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Απάντηση στο διαφαινόμενο νέο πιστωτικό σφίξιμο που επιβάλλει ατύπως το τραπεζικό σύστημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά στην Ελλάδα δίνουν στοιχεία πιστωτικής επέκτασης… από τις ΗΠΑ.

Εκεί όπου το πιστωτικό σύστημα "δυσκολεύεται", φοβούμενο για τις επισφάλειες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο στο μέλλον, το κράτος βάζει πλάτη και εγγυάται τα δάνεια όχι μόνο δημοσίων υπαλλήλων αλλά και λοιπών ιδιωτών, που είχαν κατά το παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, υπηρετώντας π.χ. στις εκεί Ένοπλες Δυνάμεις…

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των αιτήσεων χορήγησης στεγαστικών δανείων, που είναι εγγυημένα από το κράτος, σημείωσε κατακόρυφη αύξηση τον μήνα Ιούνιο, διαμορφούμενο στο 36% του συνόλου των αιτήσεων για στεγαστικά στις ΗΠΑ. Τον Μάιο το σχετικό ποσοστό ήταν 25,7% και τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, 27%.

Η εξέλιξη σημειώνεται υπό το φως της αυστηροποίησης του πλαισίου χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, καθώς ποσοστό περίπου 50% των εκεί πιστωτικών ιδρυμάτων απαιτεί πλέον μεγαλύτερη ίδια συμμετοχή εκ μέρους των δανειοληπτών αλλά και υψηλότερες αποταμιεύσεις, ώστε να εγκριθούν αιτήσεις χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων.

Κατά τη διάρκεια μόνο του τρέχοντος έτους, συνολικά 52 τράπεζες έβαλαν λουκέτο στις ΗΠΑ, υπό το φως των ζημιών που καταγράφουν στο πλαίσιο της κρίσης δανείων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και των διογκούμενων, λόγω της τρέχουσας πιστωτικής και οικονομικής κρίσης, επισφαλειών τις οποίες συνεπάγεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στο 9,5%.

Στην Ελλάδα, όπου το τραπεζικό σύστημα διατυμπανίζει την ευρωστία του, αλλά εξακολουθεί να χορηγεί δάνεια με το σταγονόμετρο, όπως κατέστησαν σαφές και τα τελευταία στοιχεία πιστωτικής επέκτασης που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, ίσως είναι καιρός να επαναληφθεί το παράδειγμα του ΤΕΜΠΜΕ.

Ό,τι δηλαδή έγινε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των προβλημάτων και της κριτικής που συνόδευσαν το μέτρο θα μπορούσε να επαναληφθεί και για τη στεγαστική αγορά, η οποία εντέλει αποτελεί ή μάλλον αποτελούσε κατά το παρελθόν μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Τυχόν υιοθέτηση του μέτρου της εγγυοδοσίας στεγαστικών δανείων ασφαλώς θα ήταν ανάσα για την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, η οποία γνώρισε μείωση 13,5% την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε μόλις χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία…

Αντίστοιχα, θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας, δεδομένης της εμπλοκής και απασχόλησης σειράς κλάδων στον συγκεκριμένο τομέα, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ταχύτερης εξόδου από την παρούσα κρίση…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v