Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι δεν θέλουν ΦΩΣ απέναντι στη διαφθορά;

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί θα μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον πολιτικό κόσμο της χώρας η πρόταση της MIG για απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στη δημόσια υγεία.

Ποιοι δεν θέλουν ΦΩΣ απέναντι στη διαφθορά;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να μην υιοθετηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας η πρόταση που παρουσίασε δημόσια ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, με στόχο την επικράτηση απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος αλλά και στη δημόσια υγεία.

Απαραίτητη όσο ποτέ στο παρελθόν και πρακτικά εφικτή, καθώς ήδη εφαρμόζεται σε σειρά κρατών, η πρόταση καταλήγει σε έναν και μόνον κοινό παρανομαστή:

Στην επικράτηση της διαφάνειας. Όλα στο φως…

Ποιος πολιτικός σχηματισμός, ποιος φορέας, ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτήν τη θεαματικά απλή, αλλά τόσο θεμελιώδη για τη λειτουργία της κοινωνίας μας, πρόταση;

Είναι κατά συνέπεια άξιον απορίας το γεγονός ότι με μόνη την εξαίρεση ενός πολιτικού κόμματος, του ΛΑΟΣ, το σύνολο των υπολοίπων τήρησε απόλυτη σιγή για το θέμα.

Εάν υπήρχε διαφάνεια αυτής της έκτασης στις δημόσιες προμήθειες και σε κάθε είδους κρατική δαπάνη, θα υπήρχε "παρέλαση" κατηγορουμένων για υποθέσεις όπως της Siemens, του ΟΤΕ, ή οποιασδήποτε άλλης δημοσίου συμφέροντος εταιρίας από την Ευελπίδων;

Εάν υπήρχε τόσο φως στα δημόσια οικονομικά, της κεντρικής κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα οδηγούσε και στον περιβόητο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και κατά συνέπεια στη μείωση του βάρους που φέρει ο δύσμοιρος Έλληνας φορολογούμενος;

Δεν θα δούλευε ολόκληρο το "μαγαζί" καλύτερα;

Αντίθετα, η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος προμηθειών και υλοποίησης δαπανών αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την άνθηση φαινομένων διαφθοράς, νεποτισμού και εν γένει σήψης, με καταλυτική επίδραση στο επίπεδο αξιών της κοινωνίας μας.

"Όλοι τα παίρνουν", σκέφτεται ο πολίτης και απέχει από τις εκλογές, εκτιμώντας ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί. Απορρίπτει, με άλλα λόγια, τις θεμελιώδεις έννοιες επί των οποίων υποτίθεται ότι εδράζεται η λειτουργία του "συστήματος".

Εάν τα πολιτικά κόμματα όντως προβληματίζονται, όπως υποστηρίζουν, από το φαινόμενο της εκτενούς αποχής από την κυριότερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ήτοι τις εκλογές, οφείλουν εν χορώ να σπεύσουν στην υιοθέτηση προτάσεων που προάγουν το επίπεδο διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Να κάνουν πράξη τα λόγια τους και τότε, ίσως, ο κόσμος τους εμπιστευτεί ξανά.

Πρόκειται για μια γνήσια υπερκομματική πρόταση, άμεσα εφικτή και υλοποιήσιμη, που μόνο όφελος μπορεί να έχει για τη λειτουργία της χώρας.

Το γεγονός αυτό δεν ενδιαφέρει όσους εκλέχτηκαν για να την υπηρετούν;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v