Της Αμύνης τα παιδιά...

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα στρατιωτικό τζιπ; Εξαρτάται από το ποιοι είστε εσείς που αγοράζετε. Αν είστε αμερικανάκια θα πληρώσετε περί τις 50.000 δολάρια. Αν είστε περήφανοι ελληναράδες, θα δώσετε κάτι παραπάνω. Ίσως και 120.000 δολάρια. Αυτή η ιστορία έχει πάντως και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον...

Της Αμύνης τα παιδιά...
Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα στρατιωτικό τζιπ; Εξαρτάται από το ποιοι είστε εσείς που αγοράζετε. Αν είστε αμερικανάκια θα πληρώσετε περί τις 50.000 δολάρια.

Αν είστε περήφανοι ελληναράδες, θα δώσετε κάτι παραπάνω. Ίσως και 120.000 δολάρια. Αυτή η ιστορία έχει πάντως και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον...

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεσκονίσει όλες τις συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό με βάση τα όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν ύποπτη και θα εξέτρεφε σενάρια συγκάλυψης...

Ο χορός των αποκαλύψεων μόλις έχει αρχίσει. Οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν όλα εκείνα που τόσο καιρό γνωρίζαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε.

Ότι έχουμε πληρώσει με το βάρος μας σε χρυσό για την αγορά τανκς, αεροπλάνων, απλών στρατιωτικών τζιπ και... καφέ! Ναι, καφέ, απ’ αυτόν που πίνουμε.

Κοιτώντας κανείς τους σχετικούς λογαριασμούς θα υποθέσει ότι πρόκειται για κάποιο μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα που ”κρύφτηκε” πίσω από έναν αθώο κωδικό με το όνομα ”καφέ”. Δυστυχώς, πρόκειται για τους κόκκους του γνωστού φυτού και όχι για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το άσχημο ήταν ότι η αντιπολίτευση αντέδρασε με τρόπο που έδειξε πανικό. Θα περιμέναμε από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περισσότερο θάρρος. Κι ίσως περισσότερη ευελιξία. Ποιος γνωρίζει άραγε τι λαγό μπορούν να βγάλουν τα κιτάπια του υπουργείου;

Όπως είπαμε, αυτή η ιστορία έχει μεγάλη ουρά και θα έχει επιπτώσεις και στη χρηματιστηριακή αγορά. Μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν επεκτείνει τα τελευταία δέκα χρόνια τη δραστηριότητά τους στις προμήθειες αμυντικού υλικού.

Ανεξάρτητα από το ποια δραστηριότητα είχαν νωρίτερα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το εμπόριο όπλων. Προφανώς, διαπίστωσαν ότι στον χώρο αυτό υπήρχαν τόσο σημαντικά περιθώρια κέρδους, που τους ώθησαν να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο που δεν γνώριζαν νωρίτερα...

Μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες και να κλείσουν οριστικά όλοι οι φάκελοι, οι συμβάσεις αυτών των επιχειρηματιών θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας.

Δεν ξέρουμε, λοιπόν, αν έχει πράγματι νόημα να προσθέσουμε άλλο ένα πρόβλημα στην καμπούρα μας. Πόσο μάλλον όταν εμείς δεν υπήρξαμε μεσάζοντες αμυντικού υλικού και δεν εισπράξαμε εξωφρενικά ποσά! Ας ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο κι εμείς εδώ είμαστε για την συνέχεια!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v