Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΦΜ δεν έχουν οι εισηγμένοι;

Σαφές πλήγμα στους όρους διαφάνειας που οφείλουν να διέπουν τη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου αποτελεί η πρακτική της πλειονότητας των εισηγμένων να ανακοινώνουν την ύστατη ώρα τα μεγέθη τους.

ΑΦΜ δεν έχουν οι εισηγμένοι;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Σαφές πλήγμα στους όρους διαφάνειας που οφείλουν να διέπουν τη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου αποτελεί η πάγια πρακτική της συντριπτικής πλειονότητας των εισηγμένων εταιριών να περιμένουν έως την ύστατη ώρα για να δημοσιεύσουν τις τριμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις ή τους ετήσιους ισολογισμούς τους.

Με μόλις τέσσερις ημέρες διαθέσιμες έως την εκπνοή της σχετικής διορίας, εκ των οποίων μόνον οι δύο εργάσιμες για τη χρηματιστηριακή αγορά, συνολικά 89 εταιρίες επί συνόλου 300 εισηγμένων, ήτοι ποσοστό μικρότερο του 30%, είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες στις 8 μ.μ. το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο χθες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους 34 εισηγμένες εταιρίες, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την πορεία τους, όχι μόνο από το ευρύ επενδυτικό κοινό αλλά ακόμη και από τους αναλυτές χρηματιστηριακών εταιριών, επενδυτικών οίκων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αντίστοιχα, μικρή αξία είχαν και τα περίφημα "conference calls" τα οποία πραγματοποιούν οι εισηγμένες εταιρίες με στόχο την ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών, καθώς πολλά από αυτά συμπίπτουν χρονικά, καθιστώντας επί της ουσίας αδύνατη την παρακολούθησή τους.

Δεν πρόκειται για σημερινό φαινόμενο. Πρόκειται για μια πρακτική που χρόνια τώρα ακολουθούν οι εισηγμένες εταιρίες δίκην "αγέλης", όπως επισήμαινε η στήλη πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με αφορμή την τότε εκδήλωσή του.

Πρέπει όμως κάποια στιγμή να τερματιστεί και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ώμους των αρμόδιων Αρχών στο Χρηματιστήριο, την Κεφαλαιαγορά και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί ασφαλώς η ημερήσια δημοσιοποίηση του καταλόγου των εισηγμένων που δημοσιεύουν αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Χ.Α. Όμως δεν αρκεί.

Δεν αρκεί, διότι το επενδυτικό κοινό, όσοι δηλαδή εξακολουθούν να τοποθετούν το υστέρημα ή το περίσσευμά τους στο Χ.Α., θα βρεθεί τις επόμενες ώρες αντιμέτωπο με τις λογιστικές καταστάσεις 211 εταιριών, ή τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των περισσοτέρων εξ αυτών, διότι περίπου βέβαιο είναι ότι ορισμένες δεν θα ανταποκριθούν εγκαίρως, για ακόμη μια φορά, στην υποχρέωσή τους αυτή.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για ένα φαινόμενο που αμαυρώνει και διακωμωδεί τη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου, το οποίο κάποτε πρέπει να λήξει… με την υιοθέτηση φερ’ ειπείν ενός λήγοντα αριθμού, όπως ισχύει και για κάθε άλλο φορολογούμενο πολίτη της χώρας…

ΑΦΜ δεν έχουν οι εισηγμένοι;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v