Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Επιχείρηση βελάκι”!

Οι τιμές του πετρελαίου, του χρυσού, του δολαρίου, του ευρώ, οι κινήσεις των μεγάλων στη διεθνή σκακιέρα της πολιτικής, η δυνατότητα κάποιων τρελών να τρομάζουν τον κόσμο. Για να αναλύσει κανείς όλα αυτά τα δεδομένα χρειάζεται μια στρατιά καλοπληρωμένων αναλυτών. Μήπως πρέπει να εφαρμόσουμε τη... λύση ”βελάκι”;

”Επιχείρηση βελάκι”!
Οι τιμές του πετρελαίου, του χρυσού, του δολαρίου, του ευρώ, οι κινήσεις των μεγάλων στη διεθνή σκακιέρα της πολιτικής, η δυνατότητα κάποιων τρελών να τρομάζουν τον κόσμο. Όλα αυτά επηρεάζουν, λέει, τις τιμές των μετοχών.

Για να τα αναλύσεις χρειάζεσαι μια στρατιά καλοπληρωμένων αναλυτών. Μήπως πρέπει να εφαρμόσουμε τη λύση ”βελάκι”;

Είναι απλό. Αναρτάτε στην πόρτα του υπνοδωματίου σας έναν πίνακα με τις εισηγμένες μετοχές, παίρνετε ένα βελάκι και το πετάτε με δύναμη. Ύστερα πλησιάζετε στον πίνακα και βλέπετε ποια μετοχή έχει σημαδέψει το βελάκι σας. Σηκώνετε στη συνέχεια το ακουστικό του τηλεφώνου σας, παίρνετε τον χρηματιστή σας και του ζητάτε να τοποθετήσει το ένα τρίτο των χρημάτων σας στη συγκεκριμένη μετοχή.

Το επόμενο πρωινό επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία. Όπως και το αμέσως επόμενο. Έτσι, έχετε αγοράσει τρεις μετοχές και έχετε πετύχει τη διασπορά του κεφαλαίου σας!



Πιστεύετε ότι ο τρόπος αυτός είναι ανορθόδοξος; Μα, ανορθόδοξο είναι αυτό καθεαυτό το χρηματιστήριο. Μπορούμε να εξηγήσουμε σχεδόν όλα τα φυσικά φαινόμενα. Έχουμε στείλει ρομπότ στον πλανήτη Άρη, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να εξηγήσουμε τα χρηματιστηριακά φαινόμενα.

”Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις και να διαχειριστείτε τα χρήματά σας, εμπιστευτείτε τα σ’ έναν θεσμικό επενδυτή”, είναι το συνηθισμένο σλόγκαν που ακούμε γύρω μας.

Κατ’ αρχάς οι διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι επαγγελματίες. Αν δεν τους εμπιστευτούμε θα χάσουν τη δουλειά τους και κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να γίνουν μέχρι και κλέφτες. Οπότε όσο τους προσφέρουμε δουλειά, προσφέρουμε αντίστοιχο έργο στο κοινωνικό σύνολο.

Διότι θα έχουμε με αυτό τον τρόπο λιγότερη εγκληματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε στις μέρες μας να εμπιστευτούμε εύκολα τον καθένα μόνο και μόνο επειδή στην κάρτα του γράφει ”διαχειριστής”. Με τόσα και τόσα που έχουμε ακούσει, προτιμούμε να κρατήσουμε τα λεφτά κάτω από το μαξιλάρι.

Τι ποσοστό επιτυχίας μπορεί να έχει η ”επιχείρηση βελάκι”; Το πολύ πολύ να τα χάσουμε όλα! Να χρεοκοπήσουν και οι τρεις εταιρίες που έχουμε εμπιστευτεί. Όσο ακραίο κι αν είναι αυτό, αποτελεί μία πιθανότητα.

Ακόμη κι αν αυτή η τόσο μικρή πιθανότητα γίνει πραγματικότητα, τουλάχιστον θα έχουμε χάσει τα χρήματά μας μόνοι μας. Δεν θα νιώθουμε θύματα εξαπάτησης. Μιας δήθεν εμπιστευτικής πληροφορίας που θα μας έχει στείλει μία ώρα νωρίτερα στο πτωχοκομείο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v