Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μωυσής και η έξοδος των επενδυτών!

Το σούβλισμα του άκακου αρνιού αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κακώς οι επενδυτές έχουν συνδέσει την εν λόγω τελετή με την ανάμνηση της σφαγής των άμοιρων συμπαικτών τους. Η σφαγή των αμνών έχει σχέση με την έξοδο του Μωυσή από την Αίγυπτο και όχι με την έξοδο των εγκλωβισμένων επενδυτών από τη Σοφοκλέους.

Ο Μωυσής και η έξοδος των επενδυτών!
Το σούβλισμα του άκακου αρνιού αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κακώς οι επενδυτές έχουν συνδέσει την εν λόγω τελετή με την ανάμνηση της σφαγής των άμοιρων συμπαικτών τους.

Η σφαγή των αμνών έχει σχέση με την έξοδο του Μωυσή από την Αίγυπτο και όχι με την έξοδο των εγκλωβισμένων επενδυτών από τη Σοφοκλέους.

Κατά κανόνα οι επενδυτές μισούν θανάσιμα τις αργίες. Τους δημιουργούν στερητικό σύνδρομο. Τέσσερις μέρες δίχως χρηματιστήριο μοιάζει με αιωνιότητα.

Δεν είναι μόνο η συνήθεια του ταμπλό, αλλά και η αντικειμενική αδυναμία που έχει ο επενδυτής στις αργίες να αντιδράσει γρήγορα σε πιθανές εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.

Ειδικά αυτό το Πάσχα πιστεύουμε ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι γενικοί κανόνες. Τις τέσσερις ημέρες των γιορτών θα τις δεχτούμε με ανακούφιση.

Έτσι κι αλλιώς το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον κόσμο των επενδύσεων. Διεθνείς εξελίξεις, τρομοκρατία, Κυπριακό, Ολυμπιακοί Αγώνες. Όπου και να κοιτάξουμε, βλέπουμε πηγές έντασης και αστάθειας.

Ας περάσει, λοιπόν, ο καιρός, ας κερδίσουμε χρόνο και ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Το καλό είναι ότι σ’ έναν βαθμό είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Συνήθως, οι μεγάλες καταστροφές γίνονται σε περιόδους που δεν το περιμένουμε. Όταν οι άνθρωποι είναι μεθυσμένοι από τα κέρδη και ως εκ τούτου γίνονται απρόσεκτοι.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα, ύστερα από τόσες και τόσες καταστροφές. Η μεγάλη σφαγή των αμνών, πάντως, έχει ήδη γίνει στην αγορά.

Σφαγιάστηκε ανηλεώς (πώς αλλιώς θα μπορούσε άραγε να γίνει μια σφαγή αν όχι ανηλεώς) η γενιά των νέων επενδυτών της περιόδου 1998–2000.

Και να ήθελε η ιστορία να επαναληφθεί, δεν υπάρχουν πλέον πολλά... αρνιά στην αγορά! Θα ήταν απίθανο να επαναλάβουμε το σούβλισμα των αρνιών με μαζικό τρόπο έναν μόλις μήνα μετά το Πάσχα.

Θα μπορούσαμε να σουβλίσουμε ψάρια, αλλά όχι αρνιά. Αυτά έχουν ήδη εξολοθρευτεί και χρειάζεται χρόνος μέχρι να έρθει η νέα γενιά...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v