Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισό – μισό!

Αμέσως μετά τον πόλεμο πολιτευτής εξ Αρκαδίας διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών του με έναν πολύ... πονηρό τρόπο. Τους μοίρασε από ένα δεξί παπούτσι με την υπόσχεση ότι, εφόσον εκλεγόταν βουλευτής, θα τους έδιδε το αριστερό παπούτσι αμέσως μετά τις εκλογές!

Μισό – μισό!
Αμέσως μετά πόλεμο πολιτευτής εξ Αρκαδίας διεκδίκησε την ψήφο των συμπολιτών του με έναν πολύ… πονηρό τρόπο. Τους μοίρασε από ένα δεξί παπούτσι με την υπόσχεση ότι, εφόσον εκλεγόταν βουλευτής, θα τους έδιδε το αριστερό παπούτσι αμέσως μετά τις εκλογές!

Έτσι κι εμείς! Διατηρούμε τη μισή μας θέση τώρα και επιφυλασσόμαστε για τα υπόλοιπα από την πορεία της αγοράς...

Μη μας πει κανείς ότι οι συνεδριάσεις αυτών των ημερών σηκώνουν σοβαρή κριτική! Με τέτοιους ημερήσιους τζίρους δεν συντηρούνται οι 2.400 μονάδες. Πολύ φοβόμαστε, ούτε καν οι 2.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά είναι πολύ επικίνδυνο να κάνουμε εκτιμήσεις, στηριζόμενοι στους όγκους των συναλλαγών της Eβδομάδας των Παθών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ενισχύουν τις απόψεις για άνοδο και ακόμη περισσότεροι που ενισχύουν αντίστοιχα τις απόψεις για πτώση της αγοράς. Γνωρίζετε εσείς κάποια άλλη καλύτερη επιλογή από εκείνη του μισού – μισού;

Στις αρχές του χρόνου έγινε μια σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης. Δεν τελεσφόρησε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι δεν ακολούθησε ο κόσμος. Δεν εισέρρευσαν νέα κεφάλαια στη Σοφοκλέους.

Ο δεύτερος ήταν ότι κάπου ”έκοψε η σούπα” στις διεθνείς αγορές. Η ουσία είναι ότι η ανάκαμψη δεν προχώρησε ή, καλύτερα, το εγχείρημα έμεινε ημιτελές...

Το κλειδί των εξελίξεων εξακολουθούν να το κρατούν οι ξένοι θεσμικοί. Έχοντας στα χέρια τους το 40% και πλέον των blue chips, είναι σαφές ότι καθορίζουν τους όρους του παιγνιδιού.

Αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη Σοφοκλέους, δεν θα υπάρξει καταφύγιο για να μας γλιτώσει από τα δεινά. Αν θελήσουν να αυξήσουν τις θέσεις τους ακόμη περισσότερο, είναι βέβαιο ότι αυτό θα μεταφραστεί σε άνοδο, τουλάχιστον για τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Δεν σας λέμε κάποια σοφία. Δεν μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποιες οι προθέσεις των ξένων θεσμικών για να μπορούμε να πάρουμε και μια πιο σαφή θέση.

Η λύση του μισού – μισού σας φαίνεται απλοϊκή; Δεν πειράζει! Η αλήθεια δεν είναι πολύπλοκη. Οι σκέψεις μας χάνονται μέσα στους λαβύρινθους του μυαλού μας.

Και μη θεωρήσετε εύκολο να διατηρήσετε μία σχέση 50% ρευστότητας στην αγορά. Ακούγεται σαν να είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και τόσο...

Αν η αγορά κινηθεί πτωτικά, θα έχουμε ρευστότητα για να αγοράσουμε μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αν η αγορά κινηθεί ανοδικά, θα υπάρχουν και πάλι ευκαιρίες για να τοποθετηθούμε. Αυτό τουλάχιστον έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v