Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

New deal!

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει εδώ και καιρό την ομοιογένειά της. Η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών παραμένει στο περιθώριο. Μήπως η λύση του γόρδιου δεσμού είναι η δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου; Μιας σούπερ λίγκας μετοχών;

New deal!
Αυτός που παίζει, χάνει και αυτός που πίνει, μεθά. Το κακό με τους φίλους της Σοφοκλέους είναι ότι πίνουν παίζοντας.

Πίνουν φαρμάκια, επειδή παίζουν ένα άθλημα που ουδεμία σχέση έχει με το παραδοσιακό παίγνιο στο οποίο επιδίδονται οι αλλοδαποί συναθλητές τους. Μήπως η λύση του γόρδιου δεσμού είναι η δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου;

Είναι σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες στη Σοφοκλέους ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει εδώ και καιρό την ομοιογένειά της. Η κατηγοριοποίηση έχει γίνει στην πράξη, με μία μικρή ομάδα μετοχών να πραγματοποιεί καθημερινά το 90% των συναλλαγών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών παραμένει στο περιθώριο. Οι συνεδριάσεις είναι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ως μη γενόμενες γι’ αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον αριθμό) των μετοχών.

Η λύση ίσως να βρίσκεται στη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου που θα περιλαμβάνει τις πενήντα ισχυρότερες ελληνικές μετοχές, μία σούπερ λίγκα των ελληνικών μετοχών, έτσι ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία αυτές τις μετοχές στις τάξεις των ξένων θεσμικών.

Τι διαφορά έχει η δημιουργία μιας νέας μεγάλης αγοράς από την κατηγοριοποίηση στα πλαίσια της ήδη υφιστάμενης αγοράς; Με την υποβάθμιση των ήδη περιθωριοποιημένων μετοχών σε μία κατηγορία, στην οποία η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιείται μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα;

Νομίζουμε ότι η διαφορά είναι φανερή και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να την αναδείξουμε. Έστω και για λόγους marketing είναι καλύτερη η δημιουργία μιας νέας μεγάλης αγοράς από τον ουσιαστικό εξοστρακισμό από τη Σοφοκλέους των δύο τρίτων και πλέον των μετοχών.

Είναι μία λύση που θα δώσει διέξοδο και σε πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες θα θελήσουν, ενδεχομένως, να εξειδικευτούν στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να κάνουμε ελκυστικό το προϊόν που ονομάζεται ”ελληνικές μετοχές”. Χρειάζεται πολύς κόπος για να φέρουμε πίσω στην αγορά τους εγχώριους επενδυτές. Χρειάζεται, επίσης, αυστηρότητα για να μην επαναληφθούν αρρωστημένα φαινόμενα του παρελθόντος.

Η δημιουργία μιας νέας μεγάλης αγοράς είναι μία ιδέα. Μπορεί να υπάρχουν (και σίγουρα υπάρχουν) πολύ καλύτερες ιδέες. Έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε τη λύση εκείνη που θεωρούμε καλύτερη. Εκείνο που δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε είναι να εξακολουθούμε να παρακολουθούμε με απάθεια τον θάνατο της Σοφοκλέους...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v