Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια κρίση: H επόμενη ημέρα...

Κατά πάγια πρακτική, του Γιαννάκη του λείπουν τα πράγματα που δεν έχει και εκτιμά κάτι μόνο όταν το χάνει. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, ο πιστός χρηματιστηριακός μου συνοδοιπόρος έχει αρχίσει να μαθαίνει…

Παγκόσμια κρίση: H επόμενη ημέρα...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Πάει ο παλιός ο κόσμος, ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά…" τραγουδούσε αμέριμνος χθες το μεσημέρι ο καλός και παλιός φίλος Ιωάννης, όταν τον εντόπισα να περιδιαβαίνει τους δρόμους γύρω από τη Σοφοκλέους.

Κοντοστάθηκα και έφερα γρήγορα στο μυαλό μου όσα έγραφαν εφημερίδες και μετέδιδαν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις περί αλλαγής της ώρας την Κυριακή.

Η πνευματική εργασία κοπιώδης, αλλά αντεπεξήλθα καταλήγοντας σχετικά σύντομα στο συμπέρασμα ότι η όλη υπόθεση αφορά μόνο στην αλλαγή της ώρας και όχι του έτους, εξέλιξη η οποία απείχε ακόμη σημαντικά.

"Γιαννάκη μου, σήμερα είναι ακόμη Τετάρτη, και μάλιστα 25η Μαρτίου, "you know";" του είπα σε άπταιστη ελληνική. "Γιατί τραγουδάς πρωτοχρονιάτικα τραγούδια; Πώς σου ήρθε;" τον ρώτησα περιδιαβαίνοντας κι εγώ με τη σειρά μου τον κόσμο του ανεξήγητου.

"Πάει ο παλιός ο κόσμος, Νίκο μου, ο παλιός ο κόσμος. Όχι ο χρόνος", απάντησε οδηγώντας με βαθύτερα στη σφαίρα του ανεξήγητου. Δεν άντεξα και του ζήτησα να εξηγηθεί.

"Το μόνο βέβαιο, Νίκο, είναι ότι την επόμενη ημέρα της κρίσης, της ύφεσης, όλου αυτού που βιώνουμε εντέλει σήμερα, είναι πως πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει ριζικά", είπε και συνέχισε.

"Πρώτα απ' όλα, το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη αλλάξει. Δεν σε καλούν κάθε ημέρα στο τηλέφωνο για να σου πουλήσουν δάνεια και πιστωτικές, αλλά σε καλούν για να πληρώσεις τις ανεξόφλητες δόσεις σου.

Δεύτερον, δεν βλέπεις τις τιμές των ακινήτων να πετούν στα ουράνια και να θέλεις ένα δάνειο από εδώ μέχρι την Πάτρα για να αγοράσεις τα 90 τ.μ., αλλά πολύ λογικότερα ποσά. Άσε που έχεις αναβάλει τα όποια σχέδια είχες για νέο ακίνητο.

Και τρίτον, δεν σε πρήζει καθημερινά η γυναίκα σου να αγοράσεις οποιαδήποτε καταναλωτική βλακεία τύχει να έρθει στο διάβα σου, λέγοντάς σου κοίτα τι πήραν οι γείτονες, ας πάρουμε κι εμείς από αυτό… Άσε που μετακόμισαν και οι γείτονες στο πατρικό τους…". Αυτά είπε σχεδόν απνευστί.

"Σύμφωνοι, Γιαννάκη, έτσι είναι. Καλά τα λες και για τις τράπεζες και για τις τιμές των ακινήτων και για τη γυναίκα μου και μπορώ να σκεφτώ και εκατό ακόμη πράγματα που έχουν αλλάξει στη μετά την κρίση εποχή", του απάντησα και πρόσθεσα:

"Το θέμα είναι άλλο: θα έχουμε μάθει τίποτε από αυτή την ιστορία; Και κάτι ακόμη: θα το θυμόμαστε όταν έρθουν οι καλύτερες μέρες;".

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v