Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους και πολιτική

Ξέρετε για ποιον ακριβώς λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Σοφοκλέους; ΄Όχι γιατί ο παγκόσμιος καπιταλισμός κινδυνεύει από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλο! Αλλά διότι το κράτος εξακολουθεί και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία.

Σοφοκλέους και πολιτική
Ξέρετε για ποιον ακριβώς λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Σοφοκλέους; ΄Όχι γιατί ο παγκόσμιος καπιταλισμός κινδυνεύει από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

Κάθε άλλο! Ούτε επειδή δήθεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Αλλά διότι το κράτος εξακολουθεί και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία.

Ο τραπεζικός κλάδος εξαρτάται σ’ έναν μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας. Η αγορά ενέργειας από το τι θα κάνει τελικά το Δημόσιο με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ. Και πάει λέγοντας...

Η προοπτική της μείωσης του ρόλου του κράτους θα επηρεάσει θετικά τη χρηματιστηριακή αγορά. Σε ποιον ακριβώς βαθμό δεν μπορούμε να ξέρουμε. Εξαρτάται και από την αντίστοιχη πορεία των ξένων αγορών.

Οι εκλογές έχουν λοιπόν σχέση με τη μετέπειτα πορεία της Σοφοκλέους. Δεν είναι γεγονότα άσχετα μεταξύ τους. Αυτό που στην κυριολεξία είναι άσχετο είναι οι προσδοκίες κάποιων επιχειρηματιών ότι θα κερδίσουν σε περίπτωση που θα βγει το κόμμα της αρεσκείας τους.

Κι ελπίζουμε βαθύτατα να είναι άσχετο. Διότι αν δεν είναι, τότε είναι ίσως καλύτερα να καθίσουμε στο σπίτι μας και να πάψουμε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι σ’ αυτό τον τόπο...

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε στο παρελθόν τέτοια προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Κι αυτό αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τη χώρα, ανεξάρτητα από το πιο κόμμα θα κόψει τελικά πρώτο το νήμα.

Αρκεί να υπάρξει η τόλμη και η αποφασιστικότητα που απαιτείται. Ας τολμήσουν οι πολιτικοί και ο κόσμος θα τους επιβραβεύσει. Κι η Σοφοκλέους θα είναι από εκείνους που θα ρίξουν το πιο δυνατό χειροκρότημα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v