Το αυγό και η κότα στη Σοφοκλέους

Εστω και έμμεσα η χθεσινή μη-τοποθέτηση του κ.Σημίτη απέναντι στο ”πρόβλημα” Σοφοκλέους δίνει το στίγμα της υπόθεσης. Εστω κι αν δεν τόλμησε να το αναφέρει, είναι σαφές οτι το πρόβλημα δεν το έχει η Σοφοκλέους ,αλλά η ίδια η πορεία των οικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας. Η αγορά απλώς το αντανακλά.

Το αυγό και η κότα στη Σοφοκλέους
Ουδόλως διαφωτίστηκαν από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό και τον επενδυτικό τομέα.

Το αντίθετο μάλιστα αφού ο κ.Σημίτης έδειξε να μην αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα στις ερωτήσεις που είχαν ως αντικείμενο την πορεία της οικονομίας (ιδίως των επενδύσεων), αλλά και της αγοράς.

Το μόνο που προέκυψε και έστω πλαγίως φαίνεται να αποτυπώνει την άποψη του σε οτι αφορά στη Σοφοκλέους είναι οτι οι ξένες εκθέσεις για την ελληνική οικονομία (του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ κ.λ.π.) δεν την καταγράφουν ως ”πρόβλημα”.

Και ορθώς βέβαια δεν την καταγράφουν. Ολοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι η κατάσταση της Σοφοκλέους δεν είναι αυθύπαρκτη, όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ”παράγοντες”, οι οποίοι ξεσπαθώνουν ενάντια σε ”βολικούς” για τα συμφέροντά τους ανεμόμυλους.

Απορρέει από τα προβλήματα στο γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά, αν δεν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες.

Έρχεται λοιπόν η ώρα να απεγκλωβιστούμε από πλασματικά ερωτήματα του τύπου ” Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα” σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και της Σοφοκλέους.

Για ένα διάστημα η βουτιά στο ΧΑΑ είχε ως γενεσιουργό αιτία την προηγηθείσα υπερβολική άνοδο. Ατυχώς η φάση αυτή της Σοφοκλέους, μάλλον αποτελεί παρελθόν.

Ο λόγος για τον οποίο εδώ και πάρα πολλούς μήνες η αγορά αδυνατεί να κινηθεί ανοδικά σχετίζεται με την ατολμία και την αδράνεια της κυβέρνησης στα μεγάλα οικονομικά θέματα, όπως επίσης και με τα αρνητικά αποτελέσματα σημαντικού αριθμού εισηγμένων εταιριών.

Κι ακόμη, σχετίζεται με την έλλειψη δραστηριοποίησης όχι τόσο των ξένων επενδυτών, (που διακριτικά φαίνεται οτι επανατοποθετούνται σε χαμηλά επίπεδα), αλλά των ελλήνων (ιδιωτών και θεσμικών) που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από τη Σοφοκλέους.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v