Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός κλάδος: Εντώ είναι Βαλκάνια…

Γλυκύ και ίσως μας το χρωστούσε το χθεσινό του "ράλι" ο τραπεζικός τομέας, όμως παρά την όποια "τοξικοτράπεζα" στις ΗΠΑ εντώ είναι Βαλκάνια και τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας…

Τραπεζικός κλάδος: Εντώ είναι Βαλκάνια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Γλυκύ και ίσως μας το χρωστούσε το χθεσινό του "ράλι" ο τραπεζικός τομέας, όμως παρά την όποια "τοξικοτράπεζα" στις ΗΠΑ εντώ είναι Βαλκάνια και τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας…

Η σαφής προειδοποίηση του κ. Γ. Προβόπουλου προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα Βαλκάνια, όπως αυτή καταγράφηκε από τους "F.T." και δημοσιεύτηκε από το Euro2day.gr, γίνεται ενδεχομένως διαυγέστερη από στοιχεία σχετικά με τον εταιρικό δανεισμό στη γειτονική Βουλγαρία, που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βουλγαρικών Βιομηχανιών, λοιπόν, ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας είναι περίπου τριπλάσιος του βουλγαρικού ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, υπερκαλύπτοντας τις δυνατότητες εξυπηρέτησής του εξαιτίας της συρρικνούμενης ζήτησης βουλγαρικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μπότζινταρ Ντάνεβ, επικεφαλής του ΣΒΒ, στο τέλος του 2007 ο δανεισμός των βουλγαρικών επιχειρήσεων παρουσίαζε άνοδο 43,7%, διαμορφούμενος σε 116 δισ. λέβα (77,4 δισ. δολ.), όταν το ΑΕΠ της χώρας διαμορφωνόταν σε 56,5 δισ. λέβα.

Για το 2008 το συνολικό εταιρικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 165 δισ. λέβα και για το 2009 προβλέπεται σε 230 δισ. λέβα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αν προσμετρηθεί και ο συναλλαγματικός παράγοντας κινδύνου, δεδομένου ότι περίπου το 50% του συνολικού βουλγαρικού δανεισμού είναι σε ξένο νόμισμα, οι ανησυχίες του κ. Προβόπουλου ίσως επαληθευτούν.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα η οικονομία της Βουλγαρίας παρουσίαζε εντυπωσιακή ανάπτυξη, της τάξης του 6% ετησίως για την τελευταία οκταετία, γεγονός που -προφανώς- αποτέλεσε πόλο έλξης για τη δραστηριοποίηση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, η διεθνής κρίση έχει οδηγήσει πιστωτικούς οργανισμούς όπως η EBRD στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, συνολικά, από 2,5% σε μόλις 0,1%.

Την ίδια ώρα, στη Βουλγαρία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε, βάσει χθεσινών στοιχείων, στο χαμηλότερο επίπεδό του για την τελευταία δεκαετία, υπό το φως μειούμενων επενδύσεων αλλά και της ζήτησης, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της εκεί επιχειρηματικής κοινότητας…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v