Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάσαμε (πάλι) το Τζόκερ! Γιατί;

Ούτε χτες έγινε πραγματικότητα το όνειρο. Εκατομμύρια Ελληνες παρακολούθησαν on line την κλήρωση του Τζόκερ, για να σκίσουν στη συνέχεια τα δελτία τους και να πλημμυρίσουν με δάκρυα τα πιο κοντινά μαξιλάρια του καναπέ. Άλλη μία μεγάλη ευκαιρία χάθηκε! Άραγε, πόσες άλλες θα χάσουμε;

Χάσαμε (πάλι) το Τζόκερ! Γιατί;
Ούτε χτες έγινε πραγματικότητα το όνειρο. Εκατομμύρια Ελληνες παρακολούθησαν on line την κλήρωση του Τζόκερ, για να σκίσουν στη συνέχεια τα δελτία τους και να πλημμυρίσουν με δάκρυα τα πιο κοντινά μαξιλάρια του καναπέ. Άλλη μία μεγάλη ευκαιρία χάθηκε! Άραγε, πόσες άλλες θα χάσουμε;

Αν περάσατε χτες από πρακτορείο του ΟΠΑΠ, θα διαπιστώσατε ότι το κλίμα που υπήρχε εν όψει της χτεσινής μεγάλης κλήρωσης του Τζόκερ ήταν ανάλογο με εκείνο που επικρατούσε στη Σοφοκλέους το 1999.

Εκατομμύρια Ελληνες συνωστίζονταν στα Προποτζήδικα και περίμεναν στην ουρά για ώρες ολόκληρες, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην κλήρωση του Τζόκερ. Αν οι ίδιοι άνθρωποι ανέλυαν τις πιθανότητες να κερδίσουν, ο ΟΠΑΠ θα είχε ήδη χρεοκοπήσει!

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Σοφοκλέους του 1999. Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον εκείνων που επένδυαν στην... ”τούρλα του Σαββάτου”, τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν, τελικά, στα υψηλά επίπεδα τιμών.

Οι πιθανότητες είναι κάτι που ο καθένας μας μπορεί να μετρήσει. Όλοι μας, όμως, φροντίζουμε να τις αγνοούμε επιδεικτικά, όταν ο πυρετός του κέρδους μας κάνει να χάνουμε τα λογικά μας.

Είτε πρόκειται για το Τζόκερ είτε για τα κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές είτε για τη λαχειοφόρο αγορά του συλλόγου του χωριού μας.

Ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδυτές που κερδίζουν πολλά (πάρα πολλά) χρήματα, επειδή τόλμησαν να αγοράσουν μετοχές στα επίπεδα των 1.400 – 1.500 μονάδων. Την ίδια ώρα που όλοι οι άλλοι τις πετούσαν στα σκουπίδια, παρασυρόμενοι από το κακό ψυχολογικό κλίμα.

Οι αγοραστές της περιόδου εκείνης είχαν πράγματι (κι εξακολουθούν να έχουν) τις πιθανότητες με το μέρος τους, αφού αγόραζαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε το ίδιο για όσους αγοράζουν τώρα στις 2.400 μονάδες;

Οι πιθανότητές τους δεν είναι οι ίδιες με εκείνες που είχαν οι αγοραστές των 1.500 μονάδων. Ή καλύτερα, οι αγοραστές των 2.400 μονάδων επιβεβαιώνουν στην πράξη τις καλές πιθανότητες των αγοραστών των 1.500 μονάδων!

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σημερινοί αγοραστές αποκλείεται να κερδίσουν. Κάθε άλλο! Μόνο που θα έχουν κερδίσει πολύ λιγότερα από τους χτεσινούς, ακόμη και αν οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πολύ ακόμη.

Κατά συνέπεια, οι σημερινοί αγοραστές έχουν μικρότερα περιθώρια αντίδρασης στην εκδήλωση μιας ξαφνικής χρηματιστηριακής κρίσης, σαν κι αυτές που συνηθίζονται στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Ο αγοραστής των 1.500 μονάδων έχει την πολυτέλεια να πουλήσει με κέρδος και στις 1.600 μονάδες. Στην ίδια τιμή ο αγοραστής των 2.400 μονάδων θα έχει καταστραφεί...

”Δεν αγόρασαν πολλοί στις 1.500 μονάδες”, είναι ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να αποδειχθεί ότι δεν είναι πολλοί οι κερδισμένοι και έτσι υπάρχουν ακόμη περιθώρια κέρδους για τους σημερινούς αγοραστές.

Και στο Τζόκερ δεν κερδίζουν όμως όλοι. Μόνο ελάχιστοι...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v