Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο, ο Γιωργάκης, το ευρώ και ο Κωστάκης!

Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ολέθριες συνέπειες του διπλού τους ελλείμματος και αναφέρονται στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Σε μία τέτοια περίοδο, εμείς προσδοκούμε σε γρήγορη και ραγδαία άνοδο των ελληνικών μετοχών. Η ευκαιρία είναι πράγματι μοναδική!

Το δολάριο, ο Γιωργάκης, το ευρώ και ο Κωστάκης!
Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ολέθριες συνέπειες του διπλού τους ελλείμματος και αναφέρονται στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν την κατάσταση με ακαδημαϊκή στωικότητα και η ΕΚΤ δείχνει να είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς στα κρεματόρια, προκειμένου να στηρίξει την πολιτική του... φθηνού δολαρίου! Μέσα σ’ όλα αυτά, προσδοκούμε σε γρήγορη και ραγδαία άνοδο των ελληνικών μετοχών.

Η ευκαιρία είναι μοναδική!

Η υπερατλαντική πτήση του ευρώ μοιάζει να βγαίνει από χρηματιστηριακό video game για εφήβους. Αμερικανικά κεφάλαια έχουν συμπαρασύρει όλο τον πλανήτη σ’ ένα παιχνίδι υπερτίμησης του ευρώ, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο πολλαπλούς σκοπούς. Η εξωφρενικά υψηλή τιμή του ευρώ είναι το αποτέλεσμα της εξίσωσης που έχει δύο άγνωστους χ.

Ο πρώτος είναι τα διπλά ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δεύτερος είναι οι επιπτώσεις μιας παρατεταμένης κρίσης της αμερικανικής οικονομίας στις οικονομίες των υπόλοιπων κρατών του πλανήτη Γη.

Μέχρι εδώ τα πράγματα πήγαν καλά, έστω και με το ζόρι. Τραβώντας από εδώ, τραβώντας από εκεί, η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει σημάδια ότι έχει απομακρυνθεί από τον μεγάλο κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Μόνο που το σχοινί κοντεύει να ξεχειλώσει από το πολύ τράβηγμα. Από εδώ και πέρα τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται ”περίεργα”.

Οι Αμερικάνοι σαφώς και θα επιθυμούσαν μία σχέση ευρώ–δολαρίου στο 1,5 δολ.! Με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποσύρονταν κεφάλαια από τις αμερικανικές αγορές και κυρίως από την αγορά ομολόγων. Κι επειδή αυτό το σενάριο είναι ανάλογο με εκείνο του ”σφάξε με, αγά, να αγιάσω”, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τις σχετικές αναλύσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Οι Αμερικάνοι μπορεί να επιθυμούν να τους χαρίσει ο πλανήτης όλα όσα δανείστηκαν για να στηρίξουν τον καταναλωτισμό τους, αλλά το επιθυμητό απέχει πάντοτε από το εφικτό.

Από τα επίπεδα του 1,3 της σχέσης ευρώ - δολαρίου και πάνω δημιουργείται τεράστιο θέμα για τις εξαγωγικές εταιρίες της Ευρώπης. Τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Το παράδοξο είναι ότι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να αγνοούν συστηματικά τον κίνδυνο. Κι επειδή όλα τα πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν μία εξήγηση, το δήθεν παράδοξο βρίσκει την αιτία του στην ηγεμονία των αμερικανικών κεφαλαίων...

Η Σκύλλα ονομάζεται ακριβότερο δολάριο, αφού δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς των Αμερικάνων. Η Χάρυβδη ονομάζεται φθηνότερο δολάριο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των Ασιατών.

Μιλούμε στην πραγματικότητα για έναν υπόγειο οικονομικό πόλεμο, οι επιπτώσεις του οποίου είναι άγνωστες προς το παρόν. Οι επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον των επενδύσεών τους σ’ ένα ασταθές περιβάλλον.

Η καλύτερη λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η αυξημένη ρευστότητα. Οι αγορές δίνουν πάντοτε ευκαιρίες στους επενδυτές και εκείνοι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν μόνο αν διαθέτουν χρήματα.

Το καλό για τους Ελληνες επενδυτές είναι ότι ξύπνησε η Σοφοκλέους!

Για λόγους που δεν άπτονται της οικονομίας, αλλά της ψυχολογίας! Η ανάγκη μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να αναδείξουν τη λύση Γιωργάκη ως λύση ανανέωσης της πολιτικής δημιουργεί ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας στην ελληνική κοινωνία.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται από το πρωί ως το βράδυ με τις προοπτικές της... νέας Ελλάδας, στήνοντας έτσι ένα σκηνικό εικονικής πραγματικότητας. Έχουμε ξεχάσει όλα μας τα προβλήματα και έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο πάρτι της TV.

Αυτό, όμως, ελάχιστα μας ενδιαφέρει σ’ αυτή τη φάση. Ότι οι εκλογές αποτελούν την αφορμή για μία πρώτης τάξεως κερδοσκοπία στη Σοφοκλέους. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική για το αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Τέτοια ευκαιρία δεν την είχαμε φανταστεί ούτε στα καλύτερά μας όνειρα! Και να που την έχουμε μπροστά μας. Θα την αφήσουμε να φύγει μέσα από τα χέρια μας;

Οι εκλογές, όμως, κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Το πανηγύρι δεν θα είναι αιώνιο. Θα έχουμε πρωθυπουργό είτε τον Κωστάκη είτε τον Γιωργάκη. Οπότε και αυτόματα η προσοχή μας θα στραφεί μοιραία στα ”άλλα”. Στο δολάριο, στο ευρώ, στο ακριβό πετρέλαιο, στις επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή όλων όσα γίνονται καθημερινά στις παγκόσμιες αγορές...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v