Ανάπτυξη: Φαινόμενα μνήμης και αμνησίας...

Οι ευγενείς προθέσεις του κ. Χατζηδάκη για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά υγρών καυσίμων είναι ιδιαίτερα γνώριμες στους Έλληνες πολίτες. Είθισται εξάλλου να τις εκφράζουν όλοι οι υπουργοί Ανάπτυξης…

Ανάπτυξη: Φαινόμενα μνήμης και αμνησίας...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι ευγενείς προθέσεις του κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μετρά μόλις μία εβδομάδα στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης (συγχαρητήρια Κωστή!) για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά υγρών καυσίμων, όπως ανακοίνωσε χθες, είναι -κατά τρόπο περίεργο- ιδιαίτερα γνώριμες στους Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχες προθέσεις είχαν εκφράσει και οι προκάτοχοι της θέσης του, επί κυβερνήσεων του κ Κ. Καραμανλή, οι κ. Χρήστος Φώλιας και Δημήτρης Σιούφας, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος στόχευε επιπρόσθετα στην πάταξη της φοροδιαφυγής στον τομέα των πετρελαιοειδών…

Το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης κρίνει σκόπιμο να τις επαναλάβει αναγκαστικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μέχρι τώρα το σύνολο των προσπαθειών αυτών υπήρξε ανεπιτυχές.

Για τον νηφάλιο παρατηρητή, ο οποίος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στη διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, αναζητώντας την απάντηση στην απουσία, είτε βούλησης είτε ικανότητας, το μόνο που απομένει είναι η συνέχιση της παρατήρησης του φαινομένου.

Στάση που πιθανότατα (είναι το λογικό συμπέρασμα) υιοθετούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τήρηση της στάσης αυτής, ωστόσο, εμφανίζεται να διαχέεται -κατά έναν ιδιαίτερα περίεργο τρόπο- σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.

Εάν η μνήμη δεν παίζει περίεργα παιχνίδια, μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή ήταν η πάταξη της γραφειοκρατίας γενικώς - διά της "επανίδρυσης του κράτους" και ειδικά για τις επιχειρήσεις, με την ελαχιστοποίηση των βημάτων ίδρυσης και έναρξης λειτουργίας τους.

Γιά του λόγου το αληθές, ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε μόλις την εβδομάδα αυτή να μας υπενθυμίσει την προεκλογική (των εκλογών του... 2004) εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την -από πενταετίας- πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τη διαδικασία ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, εξοντώνοντας μια και διά παντός το διαβόητο τέρας της γραφειοκρατίας.

Πέραν της Ελλάδας και των κατοίκων της, αντίστοιχα φαινόμενα μνήμης παρουσιάστηκαν (όλως αιφνιδίως) και στο εξωτερικό.

Ο οίκος Fitch, για παράδειγμα, εμφάνισε έντονα φαινόμενα μνήμης και παρατήρησε ότι η χώρα μας μάλλον αμέλησε να προωθήσει -επαρκώς- τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ώστε, για παράδειγμα, να μειώσει το δημοσιονομικό της χρέος.

Επιπρόσθετα, στέλεχος του οίκου αυτού παρατήρησε επίσης ότι, ακόμη και στους τομείς όπου με καθυστέρηση ολίγων ετών (της πρώτης τετραετίας για παράδειγμα) υπήρξε προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, τούτη αποδείχτηκε άτολμη και λίγη.

Η στωικότητα και η παρατήρηση φαινομένων, δεν υπάρχει αμφιβολία, αποτελούν γνωρίσματα της παρούσας κυβέρνησης, τα οποία διέθετε και ως αντιπολίτευση.

Είναι βέβαιον ότι θα εξακολουθήσει να τα διαθέτει όταν βρεθεί εκ νέου στη θέση αυτή…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v