Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καλός χριστιανός και ο καλός επενδυτής!

Τι κοινό έχουν ένας καλός χριστιανός μ’ έναν καλό επενδυτή; Ένας καλός χριστιανός που θέλει να σώσει την ψυχή του, θα πρέπει να αρχίσει να προσεύχεται. Ένας καλός επενδυτής που θέλει να σώσει τα χρήματά του, θα πρέπει κι αυτός να αρχίσει να προσεύχεται!

Ο καλός χριστιανός και ο καλός επενδυτής!
Τι κοινό έχουν ένας καλός χριστιανός μ’ έναν καλό επενδυτή; Ένας καλός χριστιανός που θέλει να σώσει την ψυχή του, θα πρέπει να αρχίσει να προσεύχεται. Ένας καλός επενδυτής που θέλει να σώσει τα χρήματά του, θα πρέπει κι αυτός να αρχίσει να προσεύχεται!

Η υπόθεση των χρηματιστηριακών αγορών είναι πλέον πολύ δύσκολη. Δεν βρισκόμαστε στον πάτο του πηγαδιού για να ισχυριστούμε ότι αξίζει, τουλάχιστον, τον κόπο η έκθεση στον κίνδυνο, επειδή θα έχουμε αγοράσει φθηνά.

Ούτε βρισκόμαστε στις κορυφές του 1999 και του 2000 για να μπορούμε να πούμε ότι κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι και ότι οφείλουμε να αποχωρήσουμε.

Οι αγορές βρίσκονται σ’ ένα μεταίχμιο. Μπορούν να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση κι αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα από την πορεία των οικονομιών. Εφόσον υπάρξουν νέα που να αποδεικνύουν ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν, τότε θα δικαιολογείται απόλυτα η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών.

Υπάρχει, όμως, κι ένας δεύτερος λόγος που θα κρίνει αρκετά για τα χρηματιστήρια και για τις οικονομίες. Κι αυτός είναι ο άγνωστος παράγοντας των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ούτε τόσο δύσκολη όσο ήταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Ένας καλός επενδυτής, λοιπόν, χρειάζεται για σύμμαχό του την καλή του τύχη.

Και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να αρχίσει να προσεύχεται και να ελπίζει ότι έτσι θα έχει μία καλή έμπνευση για τη συνέχεια...

Στη Σοφοκλέους τα πράγματα είναι ελαφρώς δυσκολότερα από τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Πέρα απ’ όλους τους άλλους λόγους έχουμε να συνυπολογίσουμε τρεις ακόμη, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα βαρύνουν τη ζυγαριά.

Οι εκλογές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Νέος Κανονισμός είναι τρία πολύ σημαντικά γεγονότα, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του αυτόνομη δυναμική.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ”χαρτί” που δεν έχει ακόμη πέσει στην τσόχα της Σοφοκλέους. Είναι ένα ατού που όλοι οι παίκτες το περιμένουν με αγωνία, αλλά δεν γνωρίζουν αν θα προλάβουν τελικά να το πάρουν...

Οι εκλογές μπορεί να ανατρέψουν πλήρως πολλά από αυτά που έχουμε σήμερα ως δεδομένα. Σε κανένα χρηματιστήριο του κόσμου οι εκλογές δεν θεωρούνται καλό πράγμα. Αλλά και κανένα χρηματιστήριο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί σε προεκλογική περίοδο.

Ο Νέος Κανονισμός και η περιθωριοποίηση που αυτός συνεπάγεται για μια σειρά μετοχών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ο άλλος μεγάλος άγνωστος χ. Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς πρόκειται να εφαρμοστεί για να μπορούμε να πάρουμε πιο σαφή θέση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα σας άρεσε να έχετε στα χέρια σας μετοχές που θα διαπραγματεύονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να επιχειρηθεί μία αντεπίθεση των μετοχών της Περιφέρειας.

Θα είμαστε, όμως, πολύ προσεκτικοί, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η κίνηση αυτή θα έχει διάρκεια ή θα έχει στόχο να απαλλάξει γνωστούς και φίλους από την αυξημένη έκθεσή τους σε μετοχές του χώρου.

Με όλα αυτά τα συν και πλην, ποιο άλλο στήριγμα έχει άραγε ένας επενδυτής, πέρα από την προσευχή;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v