Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ένα εφιαλτικό σενάριο…

Η χθεσινή μίνι κούρσα τoυ πετρελαίου, στον απόηχο των ισραηλινών επιθέσεων, αφύπνισε την επενδυτική κοινότητα στο καθ’ όλα εφιαλτικό σενάριο της οικονομικής ύφεσης σε συνδυασμό με υψηλές τιμές πετρελαίου.

Αγορές: Ένα εφιαλτικό σενάριο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένα "καμπανάκι". Μία μικρή υπενθύμιση. Ένα "εγερτήριο", τέλος πάντων…

Η χθεσινή μίνι κούρσα των πετρελαϊκών τιμών, στον απόηχο των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον παλαιστινιακών στόχων, αφύπνισε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στο καθ’ όλα εφιαλτικό σενάριο της οικονομικής ύφεσης, σε συνδυασμό με υψηλές τιμές πετρελαίου.

Μολονότι το χθεσινό "ραλάκι" ήταν βραχύβιο και τελικά ο "μαύρος χρυσός" έκλεισε στην περιοχή των 38,8 δολ. το βαρέλι, στη διάρκεια των συναλλαγών εκτοξεύτηκε έως και τα 42,2 δολ., ξυπνώντας μνήμες του φετινού καλοκαιριού, όταν η τιμή του βαρελιού είχε φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 147 δολαρίων.

Η σταθερή διόρθωση των πετρελαϊκών τιμών από τις 17 Ιουλίου, οπότε σημειώθηκε το φετινό ρεκόρ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης (αλλά και των εκτιμήσεων για περαιτέρω βάθυνσή της) και η συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν έδωσαν σαφή ανάσα στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια οικονομική ζωή.

Προσπάθειες ανάκαμψης και ακριβό πετρέλαιο απλώς δεν συμβαδίζουν.

Μολονότι η έμφαση της ελληνικής οικονομικής ζωής εντοπίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, στις τράπεζες, στον τουρισμό και στη ναυτιλία, η χώρα παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τόσο την ιδιωτική κατανάλωση όσο και τα δημόσια οικονομικά.

Καλύτερα το λίτρο της αμόλυβδης στο 0,78 ευρώ, παρά στο 1,30 - 1,35 ευρώ…

Το σενάριο της ανόδου, ωστόσο, ποτέ δεν έφυγε από τα χαρτιά.

Όπως παρατηρεί το Marketwatch, η αναζωπύρωση της έντασης στη Μ. Ανατολή, μόλις λίγες ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο των κρατών-μελών του ΟPEC να μειώσουν τη διεθνή παραγωγή πετρελαίου, αποτελεί εκρηκτική συνταγή ανόδου για τις πετρελαϊκές τιμές παγκοσμίως.

Μία συνταγή με άμεσα… διαθέσιμα συστατικά, καθώς τα κάθε λογής κεφάλαια (επενδυτικά ή κερδοσκοπικά είναι θέμα προς συζήτηση…) αναζητούν έδαφος τοποθετήσεων, υπό το μέγεθος των απωλειών που σημειώνουν οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές αλλά και των έντονων διακυμάνσεων που παρατηρούνται και στις αγορές εμπορευμάτων…

Ούτως ή άλλως, το πετρέλαιο βρίσκεται σε χαμηλά τετραετίας και σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στο 30% της προ πενταμήνου αξίας του…

Ας μην το ξεχνάμε.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v