Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν μπορεί...

Όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότεροι στοιχηματίζουν στην προοπτική των 2.500 μονάδων. Οι τριακόσιες τόσες μονάδες που μας χωρίζουν απ’ αυτόν τον στόχο είναι στην πραγματικότητα πολύ μακρύτερα απ’ όσο δείχνουν τα νούμερα.

Δεν μπορεί...
Όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότεροι στοιχηματίζουν στην προοπτική των 2.500 μονάδων. Οι τριακόσιες τόσες μονάδες που μας χωρίζουν απ’ αυτόν τον στόχο είναι στην πραγματικότητα πολύ μακρύτερα απ’ όσο δείχνουν τα νούμερα.

Ακόμη και σε ημέρες που οι ξένες αγορές ”πετάνε”, η δική μας φαίνεται αδύναμη να κάνει κάτι περισσότερο από το να δηλώσει ισχνά την παρουσία της.

Είναι φανερό ότι στα παρόντα επίπεδα τιμών δεν υπάρχουν αγοραστές. Αν υπήρχαν, θα είχαν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους και η αγορά θα είχε ήδη πάρει διαφορετική ρότα.

Όσο καιρό μάλιστα η αγορά παραμένει σε ένα στενό όριο διακυμάνσεων, αυτό λειτουργεί τελικά σε βάρος της. Ό,τι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να ισχυριστούμε το ίδιο για το αντίθετο.

Το σενάριο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ότι αυτές θα τράβαγαν τον δείκτη από τη στιγμή που οι τραπεζικές είναι ”κουρασμένες”, εκτυλίχθηκε πλήρως αυτή την εβδομάδα, δίχως τελικά να αλλάξουν δραματικά οι ισορροπίες.

Οι εκλογές έχουν πάψει να παίζουν τον ρόλο που είχαν πριν από λίγο καιρό για τη Σοφοκλέους. Όσο τα γκάλοπ θέλουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να βρίσκεται στα σημερινά της επίπεδα, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εκείνο το στέλεχος του Δημοσίου που θα θελήσει να επαναλάβει τα κατορθώματα του 2000.

Οι ξένοι επενδυτές είναι ήδη υπεραγορασμένοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Οι μικροεπενδυτές βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στη γωνία. Αυτοί από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τη συνέχεια. Ίσως τόσο όσο δεν ήμασταν άλλοτε στο παρελθόν!

Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά. Ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα είμαστε σε θέση να σας πούμε διαφορετικά πράγματα στις επόμενες ημέρες. Η ελπίδα δεν αρκεί όμως στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η αυξημένη ρευστότητα είναι εκείνη που αλλάζει τις ισορροπίες και ανατρέπει τις τάσεις...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v