Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθήνα: Μία κρίση δίχως διαχείριση...

Εάν το τραγικό λάθος ενός ειδικού φρουρού μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αναταραχή, τα αίτια προφανώς είναι βαθύτερα. Αν όμως τα χθεσινά επεισόδια ισοδυναμούσαν με κρίση, η διαχείρισή της υπήρξε  αναποτελεσματική.

Αθήνα: Μία κρίση δίχως διαχείριση...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το τραγικό λάθος ενός ειδικού φρουρού μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αναταραχή, όμοια της οποίας δεν έχουμε στην πρόσφατη μνήμη μας, τα αίτια προφανώς είναι βαθύτερα.

Θα ήταν κοντόφθαλμο και πιθανότατα άδικο να τα επικεντρώσουμε στις ημέρες μας.

Ωστόσο, εάν τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αθήνα ισοδυναμούσαν με κρίση, η διαχείρισή της υπήρξε -αν μη τι άλλο- αναποτελεσματική.

Οι εικόνες καταστροφής που βίωσαν κυρίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της χώρας δοκίμασαν τις ψυχικές αντοχές μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας.

Τα πλήγματα στην καθημερινότητα των πολιτών είναι βαθιά και γίνονται ακόμη βαθύτερα υπό το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Άνθρωποι που βλέπουν το βιος τους να καίγεται δυστυχώς δεν αρκούνται σε διαβεβαιώσεις περί αποζημιώσεων.

Άνθρωποι που προσδοκούσαν ως ύστατη ευκαιρία οικονομικής επιβίωσης την αγοραστική κίνηση της χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι ήδη κατεστραμμένοι.

Όσοι εργάζονταν κοντά τους αντιμετωπίζουν έως και το φάσμα της ανεργίας.

Μαζί με αυτούς πιθανώς και πολλοί περισσότεροι, σε σειρά κλάδους της οικονομίας, αν κρίνουμε και από τις επιπτώσεις τις οποίες ενδεχομένως συνεπάγεται η παγκόσμια δημοσιότητα που έλαβαν οι χθεσινοβραδινές εικόνες βίας στην Αθήνα.

Όλοι αυτοί -πλέον- απαιτούν.

Απαιτούν έργα. Αποζητούν δικαιοσύνη και δυνατότητα ελεύθερης και άφοβης ύπαρξης.

Δίχως αμφιβολία, σοφή κοινωνία είναι η ανεκτική κοινωνία. Η κοινωνία που παρατηρεί, αντιλαμβάνεται και επιτρέπει. Η κοινωνία που δίνει δυνατότητες ύπαρξης και έκφρασης.

Αυτήν την κοινωνία έχουμε μάθει να αποκαλούμε ελεύθερη.

Η βάναυση κατάλυση αυτής της ελευθερίας, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, εκ μέρους ενός τμήματος της κοινωνίας αυτής, δοκίμασε τις βασικές αρχές επί των οποίων στηρίζεται η ύπαρξη του συνόλου.

Μία ύπαρξη που καλείται πλέον να στηρίξει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα. Διότι, προφανώς, τυχόν παράταση του κλίματος κοινωνικής αναταραχής θα τροφοδοτούσε τα επιχειρήματα μόνο των άκρων του φάσματος αυτού και θα καθιστούσε βεβαιότητα την οικονομική δυσπραγία για ολόκληρη την κοινωνία...

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v