Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας...

Εάν η εμπορική κίνηση αποτελεί μέτρο για την πορεία μίας οικονομίας, το γεγονός ότι τα "μαντάτα" από τους Έλληνες εμπόρους και τους "συναδέλφους" τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι καλά... μας ενδιαφέρει όλους.

Οικονομία: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Εάν η εμπορική κίνηση, σε επίπεδο λιανικής, αποτελεί μέτρο για την πορεία μίας οικονομίας, το γεγονός ότι τα "μαντάτα" από τους Έλληνες εμπόρους και τους "συναδέλφους" τους στη λοιπή Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν είναι καλά... μας ενδιαφέρει όλους.

Στη χώρα μας ο μήνας που τρέφει τους έντεκα ξεκινά σήμερα με τον 13ο μισθό ήδη αγκαζαρισμένο σε ποσοστό έως και 70% για πολλά νοικοκυριά, απέναντι σε ανοίγματα σε πιστωτικές κάρτες και σε υφιστάμενα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, ή ακόμη και για την πληρωμή της τρίτης δόσης της εφορίας, η οποία αυτές τις ημέρες καταφθάνει στους φορολογουμένους.

Την ίδια ώρα, οι έννοιες πιστωτική επέκταση και χορηγήσεις έχουν περίπου διαγραφεί από το λεξιλόγιο των τραπεζών, εντείνοντας έτσι περαιτέρω το πρόβλημα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών... καθώς εορτοδάνεια και λοιπές χορηγήσεις του είδους αυτού είναι πλέον ανύπαρκτα.

Αντίθετα, μόνη έννοια των τραπεζών φαίνεται να είναι πώς θα αποκτήσουν καλύτερες και μεγαλύτερες εξασφαλίσεις απέναντι στις χορηγήσεις τους.

Στην Ευρώπη, όπως δημοσίευσε χθες το Bloomberg, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κάμψη πωλήσεων για την τελευταία πενταετία και την τύχη των βρετανικών Woolworths Group Plc. και MFI Retail Ltd., που τέθηκαν υπό διαχείριση, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι...

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στο κόστος ασφάλισης του χρέους εμπορικών επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων απέναντι στην αδυναμία πληρωμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας CMA Datavision, που παρακολουθεί την εξέλιξη τέτοιων μεγεθών, το κόστος των CDSs (credit default swaps) διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου στη Βρετανία.

Στη Γαλλία η εικόνα είναι αντίστοιχη. Σήμερα, η ασφάλιση του είδους αυτού κοστίζει 618 μονάδες βάσης, έναντι μόλις 286 τον Σεπτέμβριο, για επιχειρήσεις όπως η αλυσίδα καταστημάτων PPR SA.

Στη Γερμανία, για την επιχείρηση Metro AG, που παγκοσμίως είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων, το κόστος ασφάλισης χρέους εκτοξεύτηκε από 91 μονάδες βάσης στις 30 Σεπτεμβρίου στις 338 σήμερα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πλήθη κατέκλυσαν τα καταστήματα... αλλά μόνο τη "Μαύρη Παρασκευή", όταν άρχισαν εκπτώσεις της τάξης του 70%.

Τη "Μαύρη Παρασκευή", η οποία ονομάζεται έτσι καθώς καταδεικνύει την καταγραφή καθαρών κερδών όσον αφορά στο εμπόριο, αρχίζει η περίοδος των εκπτώσεων των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ, οπότε οι αμερικανικές εμπορικές επιχειρήσεις καταγράφουν έως και το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών τους... και βγαίνουν από το "κόκκινο".

Και πάλι, όμως, φέτος σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων μόλις 3% έναντι 8,3%, την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι...

Χαρακτηριστική αυτού είναι και έρευνα του Gallup Inc., σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός καταναλωτής προτίθεται να ξοδέψει μόλις 616 δολάρια για δώρα φέτος, ήτοι 29% λιγότερο έναντι της περυσινής χρονιάς...

Υπό το φως όλων αυτών και των επιπτώσεων που θα έχει φυσικά η μείωση της ζήτησης στην ευρύτερη οικονομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η επιφυλακτικότητα που αναμένεται να επιδείξει ο φίλος μας ο κ.Τρισέ, την Πέμπτη 4 του μηνός, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά μόνο 50 μονάδες βάσης, έναντι 75 μονάδων που ανέμενε η αγορά, εμφανίζεται μάλλον υπερβολική.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v