Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας είναι ο εχθρός, ο αποπληθωρισμός…

«Πώς θα βγούμε από την ύφεση;» Δύο διαφορετικές συνταγές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ανοίξτε την κάνουλα της χρηματοδότησης, λένε Μπερνάνκε και Πόλσον, με μία φωνή. Σύμφωνοι, αλλά με μέτρο, απαντά ο Μπαρόζο…

Ένας είναι ο εχθρός, ο αποπληθωρισμός…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

«Πώς θα βγούμε από την ύφεση;» Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, δύο εντελώς διαφορετικές συνταγές, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ανοίξτε την κάνουλα της χρηματοδότησης, είπαν -και χθες- Μπερνάνκε και Πόλσον, με μία φωνή.

Σύμφωνοι, αλλά με μέτρο, απαντά σήμερα ο Μπαρόζο από τις Βρυξέλλες.

Η αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης που βίωσε ο καπιταλισμός από την εποχή της «μεγάλης ύφεσης», σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέρχεται της οδού του δολαρίου.

Μολονότι ο συνολικός δανεισμός του αμερικανικού «Treasury» επρόκειτο να διαμορφωθεί σε ποσό ύψους 1,5 τρισ. δολ., βάσει των τελευταίων εξαγγελιών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει ακόμη και τα 3 τρισ. δολ., -δίχως να υπολογίζουμε το πακέτο των 800 δισ. δολ. που ανακοίνωσε χθες η Fed-, ενώ το «overnight» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μηδενικά επίπεδα τον Ιανουάριο και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά τουλάχιστον για έναν χρόνο…

Η απάντηση, επομένως, στο όλο θέμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι: «Μπουκώστε την υφήλιο με δολάρια»… και βγείτε στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός, ο αποπληθωρισμός».

Αγοράζουμε «τοξικά δάνεια», τροφοδοτούμε τον κόσμο με φρέσκο χρήμα και τονώνουμε την κατανάλωση, με τελικό στόχο την ενδυνάμωση της οικονομίας.

«Όμορφα», απαντούν στις Βρυξέλλες, αλλά τι θα γίνει με την πρόοδο όλων αυτών των ετών, το Σύμφωνο Σταθερότητας και όλα τα συναφή; Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό;

Για τον λόγο αυτόν, οι κύριοι στις Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα αυτό το οποίο μπορούν. Αυτό για το οποίο είναι ικανοί. Έναν συμβιβασμό.

Θα πουν λοιπόν στις κυβερνήσεις των 27: «Δώστε παροχές και επιδόματα, πάρτε μέτρα για τις επιχειρήσεις, αλλά με μέτρο. Μην τινάξετε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά σας».

Όσον αφορά δε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα τους πουν: «Εμείς δεν θα αλλάξουμε ούτε κεραία. Εσείς τώρα, μπορείτε να ξεφύγετε κάπως και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια»…

Την ίδια ώρα, βέβαια, επειδή στις Βρυξέλλες ξέρουν αν μη τι άλλο να διαπραγματεύονται οι άνθρωποι, θα πουν στους 27: «Τώρα και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα έρθουν κάπως πιο γρήγορα οι επιδοτήσεις και θα κάνουμε και τα στραβά μάτια αν δώσετε και καμία κρατική ενίσχυση σε προβληματικές επιχειρήσεις… Όχι όμως στην Ολυμπιακή και σε τίποτε άλλα κρατικά μονοπώλια…».

Ένας αχταρμάς, δηλαδή…

Τώρα ποιος έχει δίκιο… βέβαια, η Ιστορία θα το δείξει.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v