Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Στηρίζουμε καπιταλισμό, ελέγχουμε τις ΗΠΑ

Η τελευταία, πλην της Κούβας, κομμουνιστική χώρα του κόσμου "αγόρασε" το προπύργιο του καπιταλισμού. Πώς; Με τα ίδια του τα όπλα… Γιατί δεν... έρχονται και κατά εδώ;

Κίνα: Στηρίζουμε καπιταλισμό, ελέγχουμε τις ΗΠΑ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν οι σταθερές, με τις οποίες ζούσαμε επί χρόνια, καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη, ίσως δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό σημείο των καιρών και δεν μπορούμε παρά να το καταγράψουμε.

Ο λόγος για την ανάδειξη της Κίνας ως του μεγαλύτερου κατόχου αμερικανικού δημόσιου χρέους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο μεγαλύτερος πιστωτής της αμερικανικής οικονομίας, κατέχοντας έντοκα γραμμάτια και ομόλογα των ΗΠΑ ύψους σχεδόν 600 δισ. δολαρίων.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα αναδείχτηκε η ηγέτιδα επενδυτική δύναμη παγκοσμίως, το τελευταίο εξάμηνο, αγοράζοντας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα αμερικανικούς τίτλους και αυξάνοντας τη συνολική συμμετοχή της στο αμερικανικό δημόσιο χρέος.

Αθροιστικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η Κίνα διπλασίασε την αξία των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων που κατέχει ξεπερνώντας την Ιαπωνία, έως τώρα πρωταθλήτρια χώρα στην κατοχή αμερικανικών ομολόγων και έντοκων γραμματίων.

Πρόκειται, ευλόγως, για μία ιστορικού χαρακτήρα εξέλιξη, καθώς το -τυπικά τουλάχιστον- τελευταίο προπύργιο του Κομμουνισμού άντλησε οικονομικές δυνάμεις -διαμέσου της οδού της ελεύθερης αγοράς- για να καταστεί ο μεγαλύτερος πιστωτής του κυριότερου εκφραστή των αρχών του καπιταλισμού ή της ελεύθερης οικονομίας.

Το έπραξε δε εφαρμόζοντας σε σημαντικό τμήμα της επικράτειάς της εργασιακές σχέσεις οι οποίες παραπέμπουν αμέσως σε εκείνες που επικρατούσαν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα, στην "αυγή" του καπιταλισμού…

Πρόκειται για νίκη του καπιταλισμού επί του εαυτού του, ή για νέα συντριβή του κομμουνισμού, ως έννοιας;

Προφανώς οι Κινέζοι κομμουνιστές "εμπιστεύονται" την αμερικανική οικονομία.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η απάντηση, εμείς δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε στους φίλους μας στο Πεκίνο ότι τα αμερικανικά δεκαετή "χαρτιά" που αγοράζουν έχουν επιτόκιο 3,68%, ενώ στην πατρίδα μας ο George προσφέρει στα δεκαετή (έκδοση 8/7/08) 4,6% και στα εξάμηνα έντοκα 5,09%… που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Νοεμβρίου του 2000 (επί δραχμούλας).

Αυτές είναι αποδόσεις, φίλτατοι Κινέζοι! Μην τρέχετε στο Αμέρικα!

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v