... μην ξεχνάς την UBS!

Η Σοφοκλέους πήρε ένα καλό μάθημα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πραγματικοί ηγέτες της αγοράς δεν είναι καν οι τράπεζες. Αυτές, από ότι φαίνεται, απλά, εκτελούν... εντολές. Μία έκθεση της UBS έφτασε για να ”γκρεμίσει”, προσωρινά έστω, τις τιμές.

... μην ξεχνάς την UBS!
Η Σοφοκλέους πήρε ένα καλό μάθημα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πραγματικοί ηγέτες της αγοράς δεν είναι καν οι τράπεζες. Αυτές, από ότι φαίνεται, απλά, εκτελούν... εντολές. Μία έκθεση της UBS έφτασε για να ”γκρεμίσει”, προσωρινά έστω, τις τιμές.

Την επόμενη φορά είναι βέβαιο ότι οι φορείς αυτής της αγοράς θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο να μας προκύψει αιφνιδίως μία νέα ανάλογη έκθεση. Οπότε, φανταζόμαστε, ότι θα πάρουν τα μέτρα τους. Στην αγορά λέγεται ότι δεν πρόκειται να συμβεί άλλη μετοχοποίηση δίχως την αγαθή συνεργασία όλων των δυνάμεων που απαρτίζουν τον Παγκόσμιο Καπιταλισμό...

Αλλά και οι χρηματιστηριακές αρχές θα είναι ίσως... περισσότερο προσεκτικές στο μέλλον. Όχι γιατί δεν έκαναν καλά την δουλειά τους (κάθε άλλο), αλλά διότι στον κόσμο μας οι καλοί και οι κακοί είναι θέμα ισχύος!

Πάρτε για παράδειγμα τον υιό Μπους. Αν τα ίδια πράγματα τα είχε κάνει μία μικρή χώρα, θα είχε αντιμετωπισθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από την Διεθνή Κοινότητα...

Δεν μπορεί, σχολίαζαν υπαινικτικά ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ”, μια... UBS να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε χρηματιστηριακό λόμπι και να δέχεται πρόστιμα. Τουλάχιστον, δεν θα το κάνει αδιαμαρτύρητα”.

Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να ασπαστούμε αυτή την άποψη, ότι γι αυτόν τον λόγο συντάχτηκε η έκθεση. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ένας τόσο μεγάλος Οργανισμός κινείται από τόσο... χαμηλά κίνητρα. Ούτε ενδεχομένως ότι η έκθεση βγήκε μετά από εκνευρισμό διότι η UBS δεν συμμετείχε στη ”μεγάλη δουλειά” της ΔΕΗ.

Είναι όμως γνωστό ότι σε κανέναν δεν αρέσει να εκτίθεται στην αγορά με έναν τέτοιο τρόπο. Πόσο μάλλον όταν η θέση του είναι δεσπόζουσα.

Για να δούμε όμως και την άλλη όψη! Όλα αυτά είναι δυνατόν να συμβαίνουν, από την στιγμή που δεν υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στην αγορά για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις όποιες ”προκλήσεις”.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες ακολουθούν μοιραία τις επιλογές των ξένων, οπότε και είναι φυσικό η οποιαδήποτε έκθεση ανάλογου περιεχομένου να έχει βαρύνουσα σημασία για την πορεία της Σοφοκλέους.

Δεν φταίει η UBS και ο οποιοσδήποτε άλλος αν ακολουθούμε κατά γράμμα τις επιλογές τους. Ούτε και για το γεγονός ότι οι διοικήσεις ορισμένων ελληνικών εταιριών δίνουν λαβές για σχόλια και εκτιμήσεις που δεν τιμούν ούτε τους ίδιους ούτε και την αγορά μας.

Διότι, δεν πιστεύουμε ότι επί του περιεχομένου της έκθεσης είχε κανείς να αντιπαραθέσει κάτι. Το... timing ήταν ”σατανικό”...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v