Παίξτε μπάλα!

Είμαστε τυχεροί που οι χρηματιστηριακές αρχές επέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες αντιστάσεις στις πιέσεις για την είσοδο των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών στην Σοφοκλέους. Οι επενδυτές και περισσότερο οι φίλαθλοι επενδυτές έχουν γλιτώσει τα χρήματά τους!

Παίξτε μπάλα!
Είμαστε τυχεροί που οι χρηματιστηριακές αρχές επέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες αντιστάσεις στις πιέσεις για την είσοδο των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών στην Σοφοκλέους. Οι επενδυτές και περισσότερο οι φίλαθλοι επενδυτές έχουν γλιτώσει τα χρήματά τους!

Φαντάζεστε να ήσασταν σήμερα μέτοχοι της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού ή ακόμη και του Ολυμπιακού; Με κάθε πεντάρα στην Ευρώπη θα χάνατε και ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας σας.

Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ποδόσφαιρο! Είναι ένα άλλο άθλημα που παίζεται κι αυτό με τόπι. Ακόμη δεν του έχουμε βρει όνομα, αλλά σύντομα θα συμβεί κι αυτό.

Η κατάντια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη κατάντια της Σοφοκλέους. Κακό ως ανύπαρκτο θέαμα, λίγοι θεατές στις κερκίδες, πολύ γκρίνια και

μεγάλη φτώχεια.

Βίοι παράλληλοι, διότι τόσο το χρηματιστήριο όσο και το ποδόσφαιρο πληρώνουν τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν συνέβη τυχαία το 1999. Δεν ήταν οι ολίγοι απατεώνες που παρέσυραν, δήθεν, τον κόσμο στο Χρηματιστήριο, όπως θέλουν κάποιοι να μας πείσουν. Όλη η κοινωνία ήταν σε λάθος κατεύθυνση.

Την ίδια ακριβώς στιγμή οι πρόεδροι των ΠΑΕ ξόδευαν αφειδώς και αφελώς δισεκατομμύρια για να κατακτήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Κι αντίστοιχα οι οπαδοί των ομάδων είχαν ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ήταν η ίδια εποχή που το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντίστοιχα ήταν το ακριβότερο του κόσμου, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν κεφαλαιοποιήσεις εφάμιλλες των μεγάλων πολυεθνικών του πλανήτη. Και παρόλα αυτά, οι επενδυτές τις έβρισκαν ακόμη ”φθηνές”, είχαν κι αυτοί αυξημένες απαιτήσεις!

Μεγαλομανία, νεοπλουτισμός, η αποθέωση της αρπαχτής!

Τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στο ποδόσφαιρο, προσπαθήσαμε να περάσουμε από την μία ημέρα στην άλλη από τα αλώνια στα σαλόνια. Δίχως δουλειά, δίχως υποδομές. Έτσι, με τον τσαμπουκά μας, τον οποίο και αναδείξαμε σε... εθνικό προσόν!

Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον που μας έχει οδηγήσει αυτό το δήθεν δαιμόνιο. Εξακολουθούμε, όμως, να μην αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται με επενδύσεις και σκληρή δουλειά και όχι με μαγκιές και υπόγειες διαδρομές.

Όταν το 1999 οι παράγοντες του ποδοσφαίρου πίεζαν για να εισάγουν τις ομάδες τους στην Σοφοκλέους, οι χρηματιστηριακές αρχές άντεξαν στις εκατέρωθεν πιέσεις και δεν το επέτρεψαν. Και πολύ καλά έκαναν, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Αν είχαν πάρει αντίστοιχα στο κυνήγι και όλους τους παράγοντες του χρηματιστηρίου, σήμερα θα είχαν ανακηρυχτεί εθνικοί ευεργέτες!

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v