Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ύστατο επενδυτικό καταφύγιο...

Ανασφαλείς καιροί απαιτούν ασφαλείς λύσεις και για το ανθρώπινο μυαλό το πλέον γνώριμο και ασφαλές καταφύγιο, εδώ και χιλιάδες χρόνια..., είναι ο χρυσός. Η κρίση θέλει -προφανώς- καλοπέραση...

Το ύστατο επενδυτικό καταφύγιο...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ανασφαλείς καιροί απαιτούν ασφαλείς λύσεις και για το ανθρώπινο μυαλό το πλέον γνώριμο και ασφαλές καταφύγιο, εδώ και χιλιάδες χρόνια..., είναι ο χρυσός.

Καμία προσπάθεια διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν πρόκειται να αποτρέψει τη διεύρυνση της οικονομικής ύφεσης, υποστηρίζει με δηλώσεις του στο "Marketwatch" ο Ελβετός διαχειριστής κεφαλαίων κ. Marc Faber, ο οποίος προτρέπει το επενδυτικό κοινό να αξιοποιήσει ως "ευκαιρία ρευστοποιήσεων" ενδεχόμενο χρηματιστηριακό ράλι που θα ακολουθήσει τυχόν έγκριση του σχεδίου Πόλσον στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά και η προσφυγή σε τοποθετήσεις επί χρυσού -όχι επί χρηματοοικονομικών προϊόντων που στηρίζονται σε χρυσό -παράγωγα κ.λπ.-, αλλά σε ράβδους και νομίσματα χρυσού- συνιστά την καλύτερη τοποθέτηση, υπό τις παρούσες περιστάσεις.

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν οι "Financial Times", οι ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας ωθούν το επενδυτικό κοινό (με πρωτόγνωρους ρυθμούς) στην αγορά ράβδων και νομισμάτων χρυσού.

Επικαλούμενη μαρτυρίες τραπεζιτών και μελών του London Bullion Market Association (LBMA), η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται για κίνηση μεγέθους άνευ προηγουμένου, της οποίας ηγούνται οι ιδιαίτερα εύπορες τάξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του LBMA, κ. Jeremy Charles, "η βιομηχανία χρυσού δεν προλαβαίνει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ράβδους".

Όπως αναφέρουν άλλες πηγές του τραπεζικού κλάδου στη Βρετανία, τις οποίες επικαλούνται οι "F.T.", κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν και οι υπηρεσίες φύλαξης ράβδων χρυσού σε τραπεζικά θησαυροφυλάκια, ενώ σε ορισμένες χώρες η εξασφάλιση ράβδων χρυσού σημαίνει την καταβολή "καπέλου" έως και 25 δολ. ανά ουγκιά, υψηλότερα της τιμής spot.

Η τιμή spot στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώθηκε την Τρίτη σε περίπου 900 δολ. την ουγκιά, ή 25% υψηλότερα της αντίστοιχης τιμής πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τον κ. Johan Botha, εκπρόσωπο της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής χρυσών νομισμάτων παγκοσμίως Rand Refinery, που βρίσκεται στη Νότιο Αφρική, μολονότι το νομισματοκοπείο εργάζεται ακατάπαυστα (επτά ημέρες την εβδομάδα) για να καλυφθεί η ζήτηση επί των περίφημων Krugerrand, εντούτοις παρατηρούνται ελλείψεις.

Αντίστοιχα, το αυστριακό νομισματοκοπείο, που παράγει τα δημοφιλή χρυσά νομίσματα Vienna Philharmonic, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του και στα σαββατοκύριακα, ώστε να καλύψει τη ζήτηση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό νομισματοκοπείο ανέστειλε την πώληση των χρυσών νομισμάτων American Buffalo, επικαλούμενο εξάντληση αποθεμάτων.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v