Οι ”Μάγκες του Πειραιά” και οι τραπεζίτες...

Θα ήθελα να είχα, και ένα και δύο και τρία deals. Τραγουδιστά, κατά το ”Παιδιά του Πειραιά”. Μόνο που οι Πειραιώτες εκείνης της εποχής ήταν μάγκες, με όλη την σημασία της λέξης. Καμία σχέση με τραπεζίτες. Οι σημερινές τράπεζες χρειάζεται όμως να ”κλέψουν” κάτι από τους Πειραιώτες των περασμένων δεκαετιών. Τα deals από μόνα τους δεν φτάνουν...

Οι ”Μάγκες του Πειραιά” και οι τραπεζίτες...
Θα ήθελα να είχα και ένα και δύο τρία deals. Τραγουδιστά, κατά το ”Παιδιά του Πειραιά”. Μόνο που οι Πειραιώτες εκείνης της εποχής ήταν μάγκες, με όλη την σημασία της λέξης. Καμία σχέση με τραπεζίτες.

Οι σημερινοί τραπεζίτες χρειάζεται όμως να ”κλέψουν” κάτι από τους Πειραιώτες των περασμένων δεκαετιών: μεγάλα αποθέματα μαγκιάς για να την ”βγάλουν καθαρή”. Τα deals από μόνα τους δεν φτάνουν...

Οι τράπεζες πληρώνουν σήμερα τις αμαρτίες ολόκληρων δεκαετιών. Όταν τα κρατικά μαγαζιά ήταν άλλοτε δεσποτάτο του κομματικού μηχανισμού και άλλοτε προτεκτοράτο των εργατοπατέρων.

Πήγαινε ο κάθε πεινασμένος, έπαιρνε τα ηνία του καταστήματος και το πρώτο που φρόντιζε ήταν να αλλάξει την διακόσμηση του γραφείου του και να προσλάβει νέα γραμματέα. Αφήστε τα...

Όχι ότι τα πράγματα ήσαν καλύτερα στην αντίπερα όχθη, αλλά μεταξύ των τυφλών συνηθίζεται να κυβερνούν οι μονόφθαλμοι. Όλα τα έκαναν οι τραπεζίτες. Όνομα, καριέρα, λεφτά, καλή ζωή. Τι δεν έκαναν; Τράπεζες! Κι έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Είναι αστείο να κουβεντιάζουμε για ”κερδοφορίες”, όταν οι τράπεζες έλαβαν για φέτος πράξη αναστολής της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η άνοδος στην Σοφοκλέους ξεκίνησε από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Ποιος άραγε θα λύσει το συνταξιοδοτικό; Είναι ή δεν είναι αυτές οφειλές των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία; Δηλαδή, δικές τους υποχρεώσεις και των μετόχων τους; Σίγουρα, πάντως, όχι δικές μας.

Ποιος θα μας πει πόσες πραγματικά είναι οι επισφάλειες των τραπεζών; Δεν έχουμε πολλές απαιτήσεις. Πέρα από το να μας πουν από πότε έχουν να μας δείξουν έναν... καθαρό ισολογισμό. Για να ξέρουμε κι εμείς τι αγοράζουμε.

Ποια κυβέρνηση θα πάρει το θάρρος να απελευθερώσει την εργασία στην Ελλάδα; Διότι η οποιαδήποτε συγχώνευση στον κλάδο δεν θα έχει αποτέλεσμα δίχως απολύσεις! Ας σταματήσουμε να λέμε όλοι μας ψέματα.

Στο δια ταύτα: Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την απέραντη χαρά των traders για την ξέφρενη πορεία των τραπεζικών μετοχών και ας μας συγχωρήσουν γι αυτό. Σημασία δεν έχουν τόσο τα deals, αλλά η επίλυση τριών θεμάτων: Ασφαλιστικό, Επισφάλειες, Εργασιακό. Τα deal μπορούν και να περιμένουν...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v