Ο τρόμος της Wall!

Την ίδια ώρα που εμείς κάνουμε σχέδια για τις 2.500 και τις 3.000 μονάδες αγνοούμε τον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από μία πιθανή πανωλεθρία του Dow Jones. Τα σενάρια που έχουν γραφτεί προκαλούν σοκ και δέος.

Ο τρόμος της Wall!
Την ίδια ώρα που εμείς κάνουμε σχέδια για τις 2.500 και τις 3.000 μονάδες αγνοούμε τον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από μία πιθανή πανωλεθρία του Dow Jones. Τα σενάρια που έχουν γραφτεί προκαλούν σοκ και δέος.

Η ζωή μπορεί να τα προσπεράσει, όπως έχει κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Εμείς, όμως, πρέπει να έχουμε το νου μας...

Κακά τα ψέματα. Ο μεγάλος σύμμαχος της Σοφοκλέους είναι οι ξένες αγορές. Αν δεν υπήρχε ένα κλίμα ευφορίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε να κάνει τα δικά της. Κι ας έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης καθημερινές δεήσεις στον Ύψιστο. Κι ας πραγματοποιούσε η ”ομάδα των τραπεζιτών” συσκέψεις επί συσκέψεων.

Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν αν η Αμερική δώσει το σύνθημα. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Δεν το ξέρουμε, ποτέ δεν το ξέραμε. Μπορεί αύριο το πρωί, μπορεί και ύστερα από δύο χρόνια.

Το θέμα είναι ότι οι αμερικανοί πολίτες είναι υπερχρεωμένοι και η παρουσία του ευρώ δεν τους επιτρέπει πλέον να κινούνται με την ίδια άνεση του παρελθόντος. Το δολάριο έχει πάψει να είναι το μοναδικό αποταμιευτικό νόμισμα.

Συν της άλλης, η υπόθεση στο ΙΡΑΚ εξελίσσεται άσχημα. Το φάντασμα του Βιετνάμ κάνει απειλητικά την εμφάνισή του και το κόστος του πολέμου μπορεί να αποδειχτεί δυσβάστακτο σε σχέση με τα πιθανολογούμενα οφέλη.

Κάθε βράδυ το μυαλό μας είναι στον Dow Jones. Κι όχι μόνο το δικό μας, αλλά πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Δεν σας φέρνουμε είδηση. Μία υπενθύμιση κάνουμε. Για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και με εσάς.

Καλά είναι τα σενάρια, ακόμα καλύτερα τα χρηματιστηριακά κέρδη, αλλά ο φόβος θα πρέπει να είναι ο σύμμαχός μας. Ιδιαίτερα στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.

ΥΓ: Το ευχάριστο είναι ότι οι έλληνες επενδυτές είναι αρκετά προσεκτικοί. Αν όχι στο σύνολό τους, τουλάχιστον στην μεγάλη πλειοψηφία τους. Όλοι είναι γρήγοροι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Γι αυτό και οι μεγάλες διακυμάνσεις στην διάρκεια μιας και μόνο συνεδρίασης. Βλέπετε, το μάθημα του 1999 ήταν πολύ σκληρό για να ξεχαστεί τόσο γρήγορα...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v