Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο ”κόλπο” της ΕΧΑΕ!

Οι τράπεζες αγόρασαν την ΕΧΑΕ στην τιμή των 3,75 ευρώ ανά μετοχή. Περίπου στην εσωτερική λογιστική της αξία. Σήμερα η μετοχή αποτιμάται στα 6,48 ευρώ. Ακόμη κι η τιμή αυτή απέχει πάντως αισθητά από την τιμή εισαγωγής της μετοχής στο χρηματιστήριο, η οποία ήταν τα... 15 ευρώ...

Το μεγάλο ”κόλπο” της ΕΧΑΕ!
Οι τράπεζες αγόρασαν την ΕΧΑΕ στην τιμή των 3,75 ευρώ ανά μετοχή. Περίπου στην εσωτερική λογιστική της αξία. Σήμερα η μετοχή αποτιμάται στα 6,48 ευρώ. Ακόμη κι η τιμή αυτή απέχει πάντως αισθητά από την τιμή εισαγωγής της μετοχής στο χρηματιστήριο, η οποία ήταν τα... 15 ευρώ.

Αν οι τράπεζες βρουν έναν νέο στρατηγικό εταίρο, να τους αγοράσει ένα πακέτο σε τιμή πλησίον της αρχικής τιμής εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο, τότε θα έχουν βγάλει τα πιο εύκολα χρήματα στην ιστορία τους...

Τα περί ”στρατηγικού επενδυτή” είναι σ’ αυτή την φάση ένα σχέδιο επί χάρτου. Ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, μία απλή φήμη. Σ’ αυτή την φήμη όμως οφείλεται η αλματώδη αύξηση της τιμής της μετοχής των τελευταίων ημερών.

Αν και εφόσον υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε οι τραπεζίτες θα αποδειχτούν ”μάγκες” και εκείνοι που συμφώνησαν στην τιμή των 3,75 ευρώ ανά μετοχή ”κορόιδα”.

Στον κόσμο του καπιταλισμού όλο αυτό το σκηνικό ονομάζεται deal. Και εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζονται οι αντισυμβαλλόμενοι στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε ένα deal κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει.

Δεν υιοθετούμε τις σχετικές φήμες. Τις αναφέρουμε, όμως, επειδή αυτές αποτέλεσαν μοχλό για την άνοδο της τιμής της μετοχής. Θέλουμε ταυτόχρονα να επισημάνουμε κάτι ακόμη. Την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν οι τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Είναι οι απόλυτοι αφέντες και όλοι οι υπόλοιποι πτωχοί δουλοπάροικοι.

Που είναι το κακό; Πουθενά! Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτοί είναι οι κανόνες του παιγνιδιού. Μία αγορά ανεβαίνει όταν έχει ισχυρούς ηγέτες.

Στην προηγούμενη φάση οι ηγέτες ήσαν οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Σήμερα οι τράπεζες. Κάθε φορά ηγέτης είναι εκείνος που έχει το... μπακίρι και επιδεικνύει και τον απαραίτητο ”τσαμπουκά”!

Το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες είναι σήμερα τόσο ισχυροί , ώστε να μπορούν να επιβάλλουν την θέλησή τους. Για τις προθέσεις ας μην έχουμε αμφιβολίες. Απ’ ότι όλα δείχνουν οι τράπεζες είναι αποφασισμένες σ’ αυτή την φάση να βγάλουν χρήματα. Να γεμίσουν τα ταμεία τους με κέρδη. Και το χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό εργαλείο για κάτι τέτοιο.

Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι πιστεύουμε εμείς για την αγορά. Εμείς μπορεί να την βρίσκουμε τζάμπα στις 2.200 μονάδες και οι ηγέτες να διαφωνούν. Ή το αντίστροφο. Το βέβαιο είναι ότι εμείς δεν θα είμαστε μεταξύ των κερδισμένων, εφόσον δεν ταυτιζόμαστε με την άποψη των ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση της ΕΧΑΕ. Πιστεύουμε ότι είναι μία μετοχή ”κλειδί” για τις μελλοντικές χρηματιστηριακές εξελίξεις. Διότι θα μας δείξει το ”σχέδιο”, αν και εφόσον υπάρχει τελικά κάποιο ”σχέδιο” για την αγορά.

Πρώτα φροντίζει κανείς τον κήπο του και ύστερα καταπιάνεται με τους κήπους των γειτόνων του...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v