Το τίμιο ψωμί του σχοινοπώλη...

Ο πιο γρήγορος, ο πιο ”καπάτσος”, ο πιο ψεύτης είναι εκείνος που θα κερδίσει από αυτή την χρηματιστηριακή ”γιορτή”. Οι χαμένοι είναι από τα πριν γνωστοί. Οι συνήθεις ύποπτοι: Οι ηλίθιοι! Κι από δαύτους έχουμε, δυστυχώς, πολλούς...

Το τίμιο ψωμί του σχοινοπώλη...
Ο πιο γρήγορος, ο πιο ”καπάτσος”, ο πιο ψεύτης είναι εκείνος που θα κερδίσει από αυτή την χρηματιστηριακή ”γιορτή”. Οι χαμένοι είναι από τα πριν γνωστοί. Οι συνήθεις ύποπτοι: Οι ηλίθιοι! Κι από δαύτους έχουμε, δυστυχώς, πολλούς...

Η χρηματιστηριακή αγορά ”τρέχει” και πολύ καλά κάνει. Έπρεπε να ”τρέξει”, να αφυπνιστεί, να αρχίσει να υπάρχει. Το ”πρόβλημά” μας δεν είναι ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.200 μονάδες. Μακάρι να βρεθεί και στις 3.500 (όπως ”προφήτεψε” ο κ. πρωθυπουργικός σύμβουλος) και ακόμη πιο ψηλά, όπως ευελπιστούν οι τσουρουφλισμένοι του 1999.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα από την νέα παράνοια που εκδηλώνεται στην μικρή κεφαλαιοποίηση. Μπορεί οι διαχειριστές να τρίβουν τα χέρια τους για την μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάζεται να ξεφορτωθούν τα ”σαπάκια”, αλλά για να τα ξεφορτωθούν αυτοί κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τα φορτωθούν.

Να αγοράσει κανείς ψηλά μία μετοχή όπως ο ΟΤΕ ή η Εθνική Τράπεζα, δεν σημαίνει και κάτι φοβερό. Το να εγκλωβιστείς, όμως, σε μία χρεοκοπημένη εταιρεία είναι πράξη μέγιστης ανοησίας. Το ορθότερο είναι να τα χαρίσετε κατευθείαν τα χρήματά σας σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για να πιάσουν και τόπο.

Είναι άραγε δυνατόν να βγάζει μία εταιρεία ανακοινώσεις (κατόπιν της σχετικής πίεσης των χρηματιστηριακών αρχών) και να αναγκάζεται μέσω αυτών να παραδεχτεί την οικτρή οικονομική της κατάσταση και ταυτόχρονα η μετοχή της να σημειώνει κέρδη στην Σοφοκλέους; Είναι! Κι αυτό συμβαίνει!

Δεν ξέρουμε αν ο Γενικός Δείκτης ανέβει, διορθώσει ή μας ”κοροϊδέψει” όλους μας. Αυτά τα λένε οι μάντεις και οι προφήτες και εμείς δεν διεκδικούμε τέτοιον τίτλο. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι πολλοί θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν την χρηματιστηριακή νεκρανάσταση των ζόμπι.

”Υπερβολές συμβαίνουν σ’ όλες τις χρηματιστηριακές αγορές” είναι η μόνιμη επωδός όλων εκείνων που θέλουν να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτές τις καταστάσεις. Έτσι είναι πράγματι. Όπως και δουλειά μας είναι να τις δείχνουμε.

Κι από εκεί και πέρα ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν. Διότι, περί ορέξεως ουδείς λόγος. Αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, δεν μπορούμε να του στερήσουμε την δυνατότητα να αγοράσει μόνος του το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστεί. Οι σχοινοπώλες και οι φερετροποιοί θα πρέπει κι αυτοί με κάποιον τρόπο να επιβιώσουν...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v