Το εξωγενές εμπόδιο της Σοφοκλέους

Το επίπεδο των 2.200 μονάδων μπορεί να μας φαίνεται σε ”απόσταση αναπνοής” αλλά η αντίδραση των ξένων αγορών στην άνοδο των αμερικάνικων επιτοκίων, προβληματίζει. Και πάλι η Σοφοκλέους θα στηριχθεί στις τράπεζες για να ανακυκλώσει ρευστότητα κα να διατηρήσει θετική την τάση της.

Το εξωγενές εμπόδιο της Σοφοκλέους
Καλώς εχόντων των πραγμάτων μια απόσταση 25 περίπου μονάδων που είναι και η διαφορά του Γενικού Δείκτη μας από το επόμενο ”ψυχολογικό” όριο των 2.200 μονάδων θα μπορούσε να διανυθεί με τους ίδιους ρυθμούς που απαιτεί ένας... περίπατος, με δεδομένο την ύπαρξη όλων εκείνων των παραμέτρων που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για ν’ ανέβει μια αγορά. Αυτό από μια πρώτη ματιά.

Λίγο βαθύτερα όμως, αν περάσουμε σε μια καλόπιστη θεώρηση, θα δούμε ότι η χαραυγή αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι μεν σε απόσταση 25 περίπου μονάδων από τις 2.200, αλλά ένας εξωγενής παράγοντας στέκεται εμπόδιο στην άλωση και αυτού του ορόσημου.

Και δεν αναφερόμαστε απλά στην υποχώρηση Ευρώπης και Αμερικής στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αλλά στην ανησυχητική για τις ξένες αγορές πτωτική στροφή των σταθερών κρατικών τίτλων (στις ΗΠΑ συγκεκριμένα), που σημαίνει ότι με τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά ο φόβος του πληθωρισμού είναι επί τάπητος και συνεπώς μια αύξηση των επιτοκίων είναι στα χαρτιά.

Αυτό ακριβώς ”φοβήθηκαν” την Παρασκευή όλες οι αγορές και (προσωρινά;) ανεκόπη η πορεία τους προς τα πάνω. Εξ’ άλλου η απουσία ”διορθωτικής” κίνησης έξω μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί με αφορμή ένα τόσο μεγάλο για τις αγορές κεφαλαίου γεγονός (την άνοδο των επιτοκίων), που παρασύρει συνήθως και τα μικρότερα χρηματιστήρια.

Πάντως, από καθαρά ”ελληνικής” διάστασης η αγορά μας δείχνει μια πρωτόγνωρη ”υγεία” στην άνοδό της που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την απωλέσει αν κοντοσταθεί με οποιοδήποτε πρόσχημα από το εξωτερικό αυτή στηριχθεί.

Οι τράπεζες, με αφορμή τα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα της Alpha και της EFG Eurobank, αναμένεται να διατηρηθούν στο προσκήνιο δίνοντας και πάλι ρευστότητα στο σύστημα και βαρύτητα στην διαμόρφωση τάσης στη Σοφοκλέους.

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v