Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως έρχεται το τέλος του δολαρίου;

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Πόλσον. Εάν δεν σώσει τις Fannie και Freddie, καταρρέει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν το πράξει, καταρρέει το δολάριο. Τι επιλογή, ε;

Μήπως έρχεται το τέλος του δολαρίου;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο κύβος ερρίφθη.

Στο προπύργιο του παγκόσμιου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι έφτασε ο καιρός εφαρμογής του σοσιαλιστικού μοντέλου. (Ακούς George;;;).

Όσο και εάν δεν το έχει αντιληφθεί, ο αγαπητός κ. Μπ. Ομπάμα βαίνει, κατά πάσα βεβαιότητα, προς την ηγεσία της πρώτης καπιταλο-σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
(Αχ, βρε Αντρέα, πού είσαι να δεις τι γίνεται...)

Αυτής που αφενός εγγυάται την ελευθερία της αγοράς και αφετέρου σπεύδει να τη διασώσει, για την επιβίωση του ίδιου του συστήματος.

Κοντολογίς, η υπόθεση Fannie Mae και Freddie Mac μπορεί να σημάνει μόνον ένα πράγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά προέκταση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει, όταν προκύπτει συστημικός κίνδυνος για την οικονομία.

Κάτι που σε ορισμένες κουλτούρες θεωρείται δεδομένο, σε άλλες είναι ανάθεμα.

Υπό όρους αυστηρού καπιταλισμού (λέγε με ελεύθερη αγορά), έμμεση ή άμεση διάσωση των Fannie και Freddie θα ήταν αδιανόητη.

Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, ο φίλτατος κ. Πόλσον αποφεύγει να ανακοινώσει ευθέως τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών και απλώς ζήτησε «ευχέρεια κινήσεων» από το Κογκρέσο, ώστε να τους παράσχει «επαρκή ρευστότητα».

Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είναι αναγκασμένος να καλύψει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την όποια οικονομική αδυναμία των δύο (ημικρατικών!!! Ναι, υπάρχει και στις ΗΠΑ) οργανισμών, οι οποίοι έχουν «αγοράσει» ή εγγυηθεί στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους περίπου 5 τρισ. δολ.

Σε περίπτωση που δεν το πράξει, αφενός θα καταρρεύσει η οικονομία της οποίας νομίζει ότι ηγείται και αφετέρου θα πληγεί ανεπανόρθωτα η πίστη του συστήματος... προς τον εαυτό του... Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για μία «συντεταγμένη πολιτεία ή οικονομία»...

Και όπως μας πληροφορούν οι «FT», το... βάρος θα πέσει σε ποιον άλλο, μα, στον Αμερικανό φορολογούμενο και -φυσικά- στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο παρά την ταχύτατη υποχώρησή του, κατά τα φαινόμενα, έχει ακόμη μεγάλη κατρακύλα μπροστά του...

Ο λόγος; Απλός. Σήμερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συνολικό χρέος ύψους 9 τρισ. δολ. εάν προσθέσουμε σε αυτό τις ύψους 3,144 τρισ. δολ. και 2,513 τρισ. δολ., αντίστοιχα, «υποχρεώσεις» των Fannie και Freddie, ο.... «λογαριασμός» των 14,657 τρισ. δολ. θα είναι μάλλον ασήκωτος για το αμερικανικό νόμισμα...

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι υποχρεώσεις των δύο οργανισμών είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «εγγυημένες» μέσω τοποθετήσεών τους στην αμερικανική κτηματική αγορά... Η οποία, όμως, βρίσκεται υπό κατάρρευση... αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό τους δύο ημικρατικούς - ημιιδιωτικούς οργανισμούς εκτεθειμένους...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Πόλσον. Εάν δεν σώσει τις Fannie και Freddie, καταρρέει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν το πράξει, καταρρέει το δολάριο. Τι επιλογή, ε;

Υπό το πρίσμα αυτό, το νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που κατέκτησε χθες το ευρώ, καθώς άγγιξε το 1,6036 δολάριο, ίσως να είναι μόνον το πρώτο... από πολλά νέα ρεκόρ.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v