Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Οι χειρότεροί μας φόβοι...

Φόβος και πάλι φόβος. Τα κυρίαρχα συναισθήματα, παγκοσμίως, στις χρηματιστηριακές αγορές. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, από το οποίο είναι άγνωστο πώς θα συνέλθουν

Αγορές: Οι χειρότεροί μας φόβοι...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Φόβος και πάλι φόβος. Άντε και λίγο ανησυχία και καμιά μικρή τρομάρα...

Τα κυρίαρχα συναισθήματα, παγκοσμίως, στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μάλλον έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι στη θέση του επόμενου διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί οικονομολόγος αλλά... ψυχολόγος.

Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, από το οποίο είναι άγνωστο πότε και πώς θα συνέλθουν.

Υπό το παρόν κλίμα ανησυχιών, χθες η Wall, η κυριότερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, επέλεξε περίπου να αγνοήσει ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, ύψους 52 δισ. δολ., για την εξαγορά της αμερικανικής Anheuser-Busch Cos από τη βελγική InBev.

Η συμφωνία που αναμένεται να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εταιρία ζυθοποιίας παγκοσμίως πέρασε σχεδόν «απαρατήρητη» υπό το κλίμα ανησυχιών που εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με το μέλλον των Freddie Mac και Fannie Mae.

Και τούτο παρά το σχέδιο διάσωσης που ήδη ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένου του εύρους των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων στην εκεί αγορά ενυπόθηκων δανείων (τις αφορά περίπου το 50%)...

Αντίστοιχα, μετά τις «περιπτώσεις» των Freddie και Fannie, αλλά και αυτήν της IndyMac, η National City Corp. αναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει ότι «δεν έχει παρατηρήσει ασυνήθιστη δραστηριότητα από καταθέτες ή πιστωτές», σε μία προσπάθεια καθησυχασμού του αμερικανικού επενδυτικού κοινού, ή τέλος πάντων όσων «έχωναν» το χαρτί της οδηγώντας το σε πτώση έως και 28% στα 3,20 δολ., πριν αποφασιστεί η αναστολή της διαπραγμάτευσης επ’ αυτού.

Στο πλαίσιο των ίδιων ανησυχιών, ή μάλλον της ίδιας «τρομάρας», η μετοχή της Washington Mutual έχασε χθες περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της στο εκεί χρηματιστηριακό «ταμπλό».

Όπως εύστοχα επισημαίνει ο φίλτατος Αθανάσιος στο χθεσινό σχόλιό του για το «κλείσιμο» της Σοφοκλέους, η αγορά παραμένει «θερμοκήπιο μεταβλητότητας»...

Υπό το παρόν κλίμα, πόση άραγε αξία έχουν οι «θεμελιώδεις» αναλύσεις επί της πορείας ή των προοπτικών των εισηγμένων εταιριών; Πόση άραγε αξία έχουν τα «τρίμηνα» και τα «εξάμηνα» των εισηγμένων;

Εκτός, βεβαίως, και αν αποδεικνύουν ως πραγματικότητα τους χειρότερους φόβους του επενδυτικού κοινού...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v