Σημεία επιφυλακτικότητας ή συνέχιση του ράλι;

Μονορούφι η αγορά καταβρόχθισε τις μονάδες και βρέθηκε σήμερα όχι μόνο με το 2.100 παρελθόν για τον γεν. δείκτη αλλά και σε απόσταση αναπνοής για τις 2.200! Όσο οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά δύσκολα θα πάμε ανάποδα εμείς, αλλά τα πρώτα σημάδια προβληματισμού τα είδαμε χθες στην Αμερική. Και απαιτείται αυξημένη επιφυλακτικότητα...

Σημεία επιφυλακτικότητας ή συνέχιση του ράλι;
Το σκηνικό για συνέχιση του πανηγυριού είναι καλά στημένο και όλα συνηγορούν ότι το summer rally της Σοφοκλέους δεν θα πρέπει να έχει και πολλές δυσκολίες, πλην μίας: ότι είναι τόσο εύκολα προβλέψιμο και τόσο θεωρείται βέβαιο που εξ’ ορισμού θα πρέπει να μας κρατήσει σε επιφυλακτικότητα!

Τα στοιχεία στην Αμερική χθες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει σοβαρά στοιχεία βελτίωσής της (άνοδος του ΑΕΠ, πτώση των αιτήσεων ανεργίας) κι όμως η αγορά προς το τέλος της συνεδρίασής της απέκτησε διάθεση ”διόρθωσης” και έκλεισε μεν θετικά, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της, τροφοδοτώντας κάποιους προβληματισμούς για το εάν τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί και αντανακλώνται στα παρόντα επίπεδα των μετοχών.

Αντίθετα, η Ευρώπη (έχοντας προφανώς επηρεασθεί από την ανοδική πορεία του Dow Jones στην αρχή της αμερικάνικης συνεδρίασης) έκλεισε θετικά, με εξαίρεση την Γαλλία.

Η Σοφοκλέους, για άλλη μια της συνεδρίαση, κατέκτησε νέα εδάφη (για την χρονιά) με τις δεικτοβαρείς μετοχές να κινούνται εξισορροποιητικά, αλλά με ορισμένα χαρτιά της ”περιφέρειας” να ”ξεσαλώνουν” τροφοδοτώντας νέα κύματα σεναρίων και φημολογιών για τα μελλούμενα σε ”παιχνιδιάρικα” χαρτιά!

Σήμερα είναι η μέρα της ”Εμπορικής” η οποία μετά το τέλος της συνεδρίασης έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου της, που η αγορά τα έχει προεξοφλήσει ως σαφώς βελτιωμένα με αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι μετοχές των media (με την πλευρά Μπόμπολα να συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδιά της στην ”Τηλέτυπο”) των τηλεπικοινωνιών και, όπως είδαμε χθες, της ναυτιλίας μάλλον θα προσελκύσουν και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθούν οι τράπεζες.

Η απόσταση πλέον από τις 2.200 μονάδες, ένα σημείο που δεν ήταν... ορατό δια γυμνού οφθαλμού από της Σοφοκλέους μέχρι πριν λίγους μήνες, είναι σήμερα σε απόσταση αναπνοής από τα παρόντα επίπεδα και ενδεχομένως να διασπασθεί με την ίδια ευκολία που διασπάστηκαν οι 2.100 μονάδες μόλις τις προάλλες,

Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα σταθεροποιηθεί εκεί η αγορά και σε ποιο σημείο θα δούμε ”διόρθωση” ώστε να ανασυνταχθούν κατά τρόπο υγιή οι επενδυτικές δυνάμεις και να περάσουμε σε μια άλλη φάση ανόδου.

Και πάλι, η αυτονόμηση που έδειξε στην συμπεριφορά της η Σοφοκλέους δεν αποτελεί μόνιμο φαινόμενο, αλλά είναι ενδεχόμενο η πορεία της να περάσει ως συνδεδεμένη με την τύχη των ευρωπαϊκών αγορών που κι αυτές, με τη σειρά τους, θα καθοδηγηθούν από την μεγάλη αμερικάνικη αγορά που διεθνώς πια, δίνει το ”τέμπο” των τάσεων.

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v