Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ο "πόλεμος" δεν τελειώνει εδώ...

Ίσως η παρούσα αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών να είναι έναρξη τάσης, οπότε τα χαρτιά -παρά το χθεσινό +3,60%- είναι πάμφθηνα. Ίσως, όμως, να είναι μία απλή "κόπωση", οπότε ας τρέξουμε να καλυφθούμε στο πρώτο ανάχωμα...

Αγορές: Ο πόλεμος δεν τελειώνει εδώ...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εξαιρετικά "πονηροί" ή και "ύποπτοι" παραμένουν οι καιροί, όπως επισήμανε χθες και ο φίλτατος Μ. Γελαντάλις, για σημαντικές τοποθετήσεις, παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης που εμφανίζουν οι αγορές, όπως η χθεσινή για το "μαγαζί" μας.

"Κλειδί" την περίοδο αυτή είναι η διατήρηση ρευστότητας.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πρόκειται για αγορές που έχουν ήδη προεξοφλήσει πολλά (από την καταστροφή του Δράμαλη έως την πτώσης της Πόλης) και λογικό είναι να αντιδρούν βίαια προς τα πάνω, ακόμη και με χαμηλούς τζίρους, με το πρώτο χαρμόσυνο νέο περί πτώσης των πετρελαϊκών τιμών....

Ποιες είναι ακριβώς οι παράμετροι της αγοράς; Σε ό,τι αφορά τη "μεγάλη εικόνα", το μέγα ζητούμενο (παραδόξως) παραμένει μία καθυστέρηση στην οικονομική πορεία των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και ιδίως της τελευταίας.

Το ενδεχόμενο μείωσης των πετρελαϊκών τιμών και εκείνων των πρώτων υλών προφανώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υστέρηση αυτή, ενδείξεις της οποίας, όπως σημειώσαμε και χθες, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.

Αντίθετα, συνέχιση της ανοδικής πορείας των πετρελαϊκών τιμών θα σημάνει αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων και βεβαίως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Ζαν-Κλωντ Τρισέ, νέα άνοδο των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η περίοδος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς θα διαφανούν οι πραγματικές ορέξεις της (έως τώρα ραγδαία αναπτυσσόμενης) κινεζικής οικονομίας.

Έτσι, η χθεσινή "υπεραπόδοση" της αγοράς, δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου, είναι εύλογη, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων απωλειών της, αν και από τεχνικής πλευράς η ύπαρξη του gap στην πορεία του Γ.Δ., στο 3.584 που σημειώνει ο Μ. Γελαντάλις, καλεί για αυξημένα αντανακλαστικά, ιδίως σε μικρομεσαία χαρτιά.

Κατά τα λοιπά, η άποψη διαυγών πνευμάτων του χώρου είναι "wait and see" (περίμενε να δεις), καθότι ο κουρνιαχτός ακόμη δεν έχει κατασταλάξει.

Ίσως η παρούσα αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών να είναι έναρξη τάσης, οπότε, εν κατακλείδι, τα χαρτιά είναι πάμφθηνα. Ίσως, όμως, να είναι και μία απλή και πρόσκαιρη "κόπωση", οπότε ας τρέξουμε για τα κράνη μας και ας καλυφθούμε στο πρώτο ανάχωμα...

Ο πόλεμος δεν τελειώνει εδώ...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v