Με τα μάτια καρφωμένα στα κέρδη της ”Εθνικής”

Αναμφίβολα ο ρόλος της ”μεγάλης μας φίλης” σήμερα (με τις εκτιμήσεις) και αύριο (με τις αναλύσεις) των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, θα είναι καταλυτικός στην διαμόρφωση της αγοράς που δεν παύει να εξαρτά την διάθεσή της από το τι κάνει η Ευρώπη και η Αμερική.

Με τα μάτια καρφωμένα στα κέρδη της ”Εθνικής”
Με τα μάτια της αγοράς στραμμένα στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της ”Εθνικής” που θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Σοφοκλέους θα πρέπει να αρκεσθεί στις εκτιμήσεις και στα μηνύματα από τις ξένες αγορές για να διαμορφώσει τάση.

Ήδη, τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου στις εισηγμένες που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Αμερική, από τη μια απογοητεύουν από την άλλη ενθαρρύνουν τους εκεί επενδυτές, έχοντας έτσι συνεδριάσεις σαν την χθεσινή όπου μετά τα σκαμπανεβάσματα Dow και Nasdaq έκλεισαν με μικρά κέρδη. Εικόνα ελαφράς σύγχυσης είχε και η Ευρώπη, με μερικές αγορές να κλείνουν με θετικό και άλλες με αρνητικό πρόσημο.

Σε μας, η ”μεγάλη μας φίλη” έχει σήμερα την τιμητική της, καλούμενη να τονώσει αποφασιστικά την Σοφοκλέους που κινείται μεν με διαθέσεις ανοδικές, αλλά κατά το ”ο φόβος φυλάει τα έρμα” η επιφυλακτικότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων.

Μπορεί βέβαια τα κέρδη που θα ανακοινωθούν να μην ικανοποιήσουν τους μεγάλους παίκτες και με πρόφαση τη δήθεν ”προεξόφλησή” τους από την αγορά να τα πάρουν σαν μια αφορμή να κατοχυρωθούν κέρδη προγενέστερων τοποθετήσεων αλλά, ευτυχώς, που η ανακοίνωσή τους θα είναι μετά την συνεδρίαση και όχι κατά την διάρκειά της, γιατί έτσι θα δοθεί χρόνος να αναλυθούν και να είναι πιο εμπεριστατωμένη η οιαδήποτε απόφαση.

Το ανησυχητικό σημείο όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν είναι η άρνηση της αγοράς να δρασκελίσει τις μονάδες με ταχύτητα, όσο η επιμονή των μικροεπενδυτών να συνεχίζουν να ”ποντάρουν” σε λάθος άλογα, με την έννοια των μετοχών εκείνων στη μικρή κεφαλαιοποίηση που έχουν φθάσει σε εξωπραγματικές (για τα δεδομένα τους) αποτιμήσεις, λες και μόλις έχουμε ξεκινήσει το ξετύλιγμα της ταινίας από το έργο του ’99 μη έχοντας μάθει κανένα από τα μαθήματα εκείνης της εποχής!

Έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές, μεταξύ των οποίων και αρκετών χρηματιστηριακών εταιριών, που συστήνουν στροφή στην ”ποιότητα” και δη στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, φοβούμενες ότι στην ”περιφέρεια” τα πράγματα δυσκόλεψαν με τις αποτιμήσεις που έχουν αποτυπωθεί και την ανυπαρξία fundamentals που να τις στηρίζουν.

Αλλά πέρα από τα κέρδη της ”Εθνικής” που θα παίξουν βαρύνοντα ρόλο (ως εκτιμήσεις σήμερα και ως δεδομένα αύριο) στη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης τάσης, οι κινήσεις των ξένων αγορών θα συνεχίζουν να ”χρωματίζουν” την δική μας διάθεση.

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v