Η ”διόρθωση”, τα καμπανάκια και η τάση...

Το δίλημμα σήμερα το πρωί είναι αν η Σοφοκλέους θα συνεχίσει τη χθεσινή της διόρθωση. Η αγορά εκτιμά ότι είτε κάτι τέτοιο συμβεί, είτε όχι, η πορεία μας είναι μάλλον ανοδική και περιπτώσεις σαν κι αυτή της μετοχής της SeaFarm Ionian είναι ”καμπανάκια”...

Η ”διόρθωση”, τα καμπανάκια και η τάση...
Συνέχεια της διόρθωσης ή διστακτική ανάκαμψη στη Σοφοκλέους; Το (ψευτο)δίλημμα που αντιμετωπίζει η αγορά μας είναι σχετικά εύκολο αφού και οι δύο εκδοχές της απάντησης δεν πρόκειται να αλλάξουν την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς που για ένα σωρό λόγους, σοβαρούς ή μη, εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική.

Πάντως η μικροδιόρθωση που για τρίτη συνεχιζόμενη συνεδρίαση είχε η Wall Street χθες και η αντίστοιχη, μουδιασμένη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών δεν φαίνεται να είναι του μεγέθους εκείνου που θα λέγαμε ότι θα έχουν παρεμβατική επίπτωση και στη Σοφοκλέους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μερίδα επαγγελματιών της αγοράς μας εκτιμούν ότι ”διόρθωση” ή όχι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δει περαιτέρω κέρδη παρά απώλειες το φετινό καλοκαίρι αφού με προϋπόθεση τις ομαλές εξελίξεις των ξένων αγορών και με δεδομένο την σαφή επιδίωξη της κυβέρνησης, λόγω και έργω, να συνδράμει στην βελτίωσή του μειώνοντας το πολιτικό χάσμα που την χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση, εξασφαλίζονται τα βασικά στοιχεία ανόδου.

Η ψυχρή λογική βέβαια έρχεται να αντιπαρατεθεί στο παραπάνω θεώρημα αντιτείνοντας τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και άλλα ”δύσκαμπτα” στοιχεία της οικονομίας μας που συνηγορούν στο ότι το χρηματιστήριο σαν προεξοφλητικός μηχανισμός δεν μπορεί να πηγαίνει εσαεί κόντρα στην αναπόφευκτη σύγκρουση ρεαλισμού και ονείρων, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αντιστρέψιμο της θετικής τάσης που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην αγορά μας αλλά και στις ξένες.

Απλά, η ”ψυχρολουσία” που υπαινίσσονται δεν έρχεται πάντα όταν όλοι την αναμένουν. Γεγονός είναι όμως ότι οι μικροεπενδυτές έχουν ”ξυπνήσει” από καιρό και σταδιακά οι τάξεις αυτών που προσδοκούν καλύτερες μέρες για τη Σοφοκλέους αυξάνουν και πληθαίνουν και είναι εμφανές ότι διαχέεται στην αγορά ”κλίμα” με πολλές ομοιότητες σαν κι αυτό που άρχισε να καλλιεργείται το ’98!

Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο μετοχές εταιριών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα να γίνονται στόχος επιθετικής αγοραστικής αντιμετώπισης από τους μικροεπενδυτές που συνήθως ”ζαλίζονται” από το όραμα των αποδόσεων που απλόχερα χαρίζουν (στους... τυχερούς, να προσθέσουμε) και μετά την ευφορία να διαδέχεται η απογοήτευση και ο θρήνος (όπως είδαμε στη χθεσινή συνεδρίαση την κατάρρευση στο ταμπλό της SeaFarm Ionian μετά την δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετώπισε.

Τέτοιες περιπτώσεις σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην αγορά μας και ίσως μερικές φορές να αποτελούν και τις αφορμές μιας ”διόρθωσης” που δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επάνοδο των αφελών και αιθεροβαμόνων στην σκληρή πραγματικότητα των αριθμών.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η αγορά αλλάζει πορεία και τάση. Απλά βαρούν τα καμπανάκια για να επανέρθουν στη τάξη οι παρεκτραπέντες και να συνεχίσει η αγορά το δρόμο της μέχρι το επόμενο διάλειμμα και τα επόμενα καμπανάκια...

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v