Μήπως το παρακάνουμε πάλι;

Μήπως θα έπρεπε να ανησυχήσουμε λίγο που μια μετοχή, η οποία έχει ήδη γράψει κέρδη... 600%, μια μετοχή για την οποία υποχρεώθηκε να εκδώσει ”ειδική” ανακοίνωση η μητρική της, συνέχισε χθες να ανεβαίνει, σε μια όχι και τόσο ανοδική συνεδρίαση;

Μήπως το παρακάνουμε πάλι;
του Γιώργου Παπανικολάου

Η μετοχή της Εθνικής Ακινήτων (πρώην Γενικών Αποθηκών) είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανόδου, η μετοχή που σε σχέση με το ”χαμηλό” της Σοφοκλέους έχει γράψει κέρδη της τάξεως του… 600% και έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ. Για όσους δυσκολεύονται με τα ευρώ η κεφαλαιοποίηση της είναι 212 δισεκατομμύρια δραχμές!!!

Η ”μητρική” τράπεζα έσπευσε προχθές να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν προτίθεται να πωλήσει μετοχές της ΓΕΝΑΚ, αλλά και ότι οι επενδυτές πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τα δεδομένα των εταιριών πριν επενδύσουν.

Το έθεσε... κομψά.

Κι όμως η μετοχή της ΓΕΝΑΚ χθες ανέβηκε, σε ποσοστό 1,27% και με τζίρο άνω των 500.000 τεμαχίων (!!!), ενώ οι βασικοί δείκτες της αγοράς κατέγραφαν απώλειες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moneyline Telerate, η μερισματική απόδοση της συγκεκριμένης εταιρίας με δεδομένα 2002 είναι μόλις 0,16% και το P/E της είναι στην περιοχή του... 318!!!

Οι τζίροι της εταιρίας είναι επιεικώς ασήμαντοι σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή της, ενώ τα κέρδη (όταν υπάρχουν σε ενοποιημένο επίπεδο) είναι επίσης ασήμαντα.

Τρέχουν άραγε οι επενδυτές να αγοράσουν ”ακίνητη περιουσία”, χωρίς καν να έχουν ενημέρωση για την τρέχουσα αγοραία αξία ή έστω την αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων;

Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει, μια τρελή κούρσα κερδοσκοπίας στην οποία προεξοφλούνται προσδοκίες για ολόκληρη την επόμενη... δεκαετία;

Κι αν συμβαίνει αυτό μήπως θα έπρεπε να μας θυμίζει κάποιες –θεωρητικά πολύ πρόσφατες- εποχές; Μήπως το παρακάνουμε πάλι;

ΥΓ: Βεβαίως η τιμή της μετοχής στα 6 ευρώ, ελάχιστη σχέση έχει με τις...δόξες του 1999 όταν είχε περάσει κατά πολύ τα...20 ευρώ, πλην όμως ήδη έχουν προσεγγιστεί κάποια επίπεδα τιμών εποχής 2000 κι αυτό μάλλον λέει πολλά.

Σε όσους έχουν μνήμη...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v