Σοφοκλέους: ”Θέλει” αλλά θα… μπορέσει;

Η πορεία των ξένων αγορών, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει επιτυχώς ασφαλιστικό και φορολογικό, τα ευνοϊκά ”σήματα” της τεχνικής ανάλυσης, έρχονται σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη διαπλοκολογία, αλλά και την αβεβαιότητα, ακόμη και ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να δώσει, επιτέλους, ”λύσεις”.

Σοφοκλέους: ”Θέλει” αλλά θα… μπορέσει;
Με μάλλον καλές προϋποθέσεις φαίνεται ότι ξεκινά η εβδομάδα για τη Σοφοκλέους. Η πορεία των ξένων αγορών αλλά και η οριακή, έστω, ανοδική διάσπαση των 2.440 μονάδων, δημιουργούν προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο.

Στα θετικά, θα πρέπει να συνυπολογισθεί, από πλευράς ”περιβάλλοντος”, και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπεράσει το κακό για αυτήν κλίμα, ανοίγοντας, με ευνοϊκούς όρους ”διαλόγου”, τα μεγάλα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Εν τούτοις, δεν έχουν πάψει να υφίστανται οι αστάθμητοι παράγοντες της διαπλοκολογίας και των επαπειλούμενων ”διώξεων”, γεγονός που κατέστη προφανές και από δημοσιεύματα σημαντικής μερίδας του Τύπου, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, κυρίως σε σχέση με την περίπτωση Κόκκαλη, αλλά και με τις δραστηριότητες του ΟΤΕ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παρατηρητές που εκτιμούν ότι η ένταση στην πολιτικοοικονομική ζωή δεν πρόκειται να εκτονωθεί εύκολα, δημιουργώντας ”νευρικότητα” -στην καλύτερη των περιπτώσεων- και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οπως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση παρουσιάζεται ευάλωτη και ελάχιστα συσπειρωμένη, θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει απέναντι σε κάθε απόφαση, που συνεπάγεται ”πολιτικό κόστος”, γεγονός που ανοίγει βέβαια τη διεκδικητική ”όρεξη” των εκάστοτε συνομιλητών της.

Συνεπώς το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του κειμένου αφορά και την κυβέρνηση, ίσως και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Θέλει, αλλά θα μπορέσει;

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς καθίσταται επικίνδυνη, ιδίως όσο μεγαλώνει το ”βάθος χρόνου”. Για το βραχυχρόνιο ορίζοντα των επόμενων συνεδριάσεων, πάντως, η άποψη των αναλυτών τείνει προς τις εξής βασικές ”εκτιμήσεις”.

Η αγορά έχει δημιουργήσει βάση άνω των 2.400 μονάδων και εμφανίζεται έτοιμη να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα, χωρίς όμως να δημιουργεί έντονες προσδοκίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγάλων τραπεζών.

Αστάθμητος παράγοντας και η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, που επηρεάζεται όχι μόνο από την προσδοκία διάθεσης νέου πακέτου μετοχών στην αγορά, αλλά και από τις επικείμενες εξελίξεις στη διοίκηση του Οργανισμού, επί των οποίων ο βασικότερος μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, εξακολουθεί να μη φανερώνει τις προθέσεις του.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v