Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα των «Παθών» ή της «λύτρωσης»;

Με την ελληνική τραπεζική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και με πιθανή την εμφάνιση ζημιών σε ορισμένα ιδρύματα, η τρέχουσα εβδομάδα ασφαλώς και είναι «των Παθών».

Εβδομάδα των «Παθών» ή της «λύτρωσης»;
Φίλτατοι, καλημέρα σας.

Με τις πετρελαϊκές τιμές να ακολουθούν ευθέως ανοδική πορεία και την τραπεζική κοινότητα στην Ελλάδα να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης πρόκειται να διαχυθούν εντονότερα στη χώρα μας και πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένα ιδρύματα να «γράψουν» ακόμη και ζημίες, η τρέχουσα εβδομάδα ασφαλώς και είναι «των Παθών».

Ίσως, μάλιστα, ο χαρακτηρισμός να αφορά και σε ολόκληρο το υπόλοιπο έτος...

Να δούμε, όμως, λίγο καλύτερα τα «πράγματα»;

Τα στοιχεία που ενδιαφέρουν είναι -σε πρώτη ανάγνωση- δύο:

Αφενός η πορεία της αμερικανικής αγοράς, που καθορίζεται κυρίως από τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και δημοσιονομικών στοιχείων και αφετέρου η πορεία των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Αποτελέσματα αντίστοιχα εκείνων που παρουσίασαν οι ελληνικές την τελευταία τριετία δύσκολα θα επαναληφθούν... Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο κ. Κ. Καρατζάς, της Aspis Bank, κρούουν ευθέως τον κώδωνα του κινδύνου για χαμηλότερα τραπεζικά bottom lines ή ακόμη και για ζημίες. Πώς να διαφωνήσει κανείς;

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ, τα κυριότερα γεγονότα αυτής της εβδομάδας αναμένεται να είναι η ανακοίνωση ενός ακόμη «χαστουκιού» για την κτηματική αγορά αλλά και για τις καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών.

Τα στοιχεία πώλησης κατοικιών που θα ανακοινωθούν εκτιμάται ότι θα δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμη την εκεί κτηματική αγορά, σε βαθμό μάλιστα που να κάνει ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι... δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα και πως ίσως για τον λόγο αυτόν... να ανέβει. Μεταξύ μας... «χλομό» το βλέπω.

Ιδίως υπό το φως και της νέας μείωσης που αναμένεται να δείξει η «αγοραστική διάθεση» (επί καταναλωτικών προϊόντων αυτή τη φορά) στις ΗΠΑ, σημειώνοντας και νέα κάμψη έναντι του προηγούμενου μηνός (χαμηλότερο επίπεδο τελευταίων 26 ετών...). Τα σχετικά στοιχεία πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν τη Μ. Παρασκευή...

Τώρα, δεδομένων όλων αυτών αλλά και του σαφούς ενδεχομένου οι συνθήκες ύφεσης να ενταθούν περαιτέρω, η FED αναμένεται να ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδος και νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2%. Τούτο τουλάχιστον προβλέπουν οι εκεί αναλυτές...

Όπως βλέπετε, φέτος το Πάσχα ίσως να ήταν σκόπιμο να επαγρυπνείτε και τη Μ. Εβδομάδα... Ίσως τελικά να μας οδηγήσει στη «λύτρωση».

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v