Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «γκουρού» και το... χειρότερο σενάριο

Επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ίσως, στο σημείο αυτό, έπειτα από 8 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 9, θα έπρεπε να δούμε ποιο είναι το «worst case scenario» για τις μετοχικές αγορές μας.

Ο «γκουρού» και το... χειρότερο σενάριο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ίσως, στο σημείο αυτό, έπειτα από 8 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 9, θα έπρεπε να δούμε ποιο είναι το «worst case scenario».

Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το να κάνει η αγορά ένα - δύο βήματα υψηλότερα σε ισάριθμες συνεδριάσεις και στη συνέχεια να τραβήξει και πάλι τον κατήφορο;

Ένα νέο κύμα εγκλωβισμένων - χαμένων, ήτοι μία νέα «αντίσταση» σε οιαδήποτε προσπάθεια ανόδου. Ένας νέος μικρός «φαύλος κύκλος».

Ο φίλτατος και βαθύς γνώστης της αγοράς Αθανάσιος το περιέγραψε κατά τρόπο άριστο χθες στο καταληκτικό σχόλιό του για την πορεία του «μαγαζιού». Πολύ χαμηλός ο τζίρος, κυρίες και κύριοι. Δεν πείθει. Δεν ικανοποιεί.

Και δεν πείθει και πάλι η ρήξη του 4.150. Θα αποτελέσει εκ νέου, αυτό το επίπεδο του Γ.Δ., το σοβαρό σημείο στήριξης που ήταν; Οι αναλυταράδες λένε πως μάλλον όχι.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και χθες έκλειναν οι θέσεις «short» και το «μαγαζί» δεν μπορεί να πέσει πριν τα μεγάλα πορτοφόλια κλείσουν τα «ανοίγματά τους». Μετά, το πεδίο είναι ελεύθερο... σύμφωνα με ορισμένους.

Πάντως, με βάση τις ίδιες πηγές, «Κυριακή κοντή γιορτή» και μέσα στην εβδομάδα θα το μάθουμε…

Από την άλλη πλευρά, για να λέμε τα «σύκα - σύκα»… ορισμένες εξόφθαλμα φθηνές μετοχές πήραν «επάνω τους», μειώνοντας τη χασούρα… και επιβεβαιώνοντας όσους μιλούν για απόλυτα «επιλεκτική αγορά».

Ξέρετε όμως τι κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό; Αυτή η επισήμανση του χαρακτηριζόμενου «γκουρού» των αγορών της Morgan Stanley, του κ. T. Draaisma (αλήθεια, πόσοι μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο;) ότι οι αγορές έχουν διανύσει τον μισό δρόμο του «bear market rally».

Καταρχήν, ο «γκουρού» ομολογεί ευθαρσώς και άνευ αναστολών ότι όντως πρόκειται για ένα «bear market rally». Ήτοι, για μία πρόσκαιρη άνοδο, εν μέσω πτωτικής αγοράς.

Είναι σαφής ο άνθρωπος. «Οι αγορές δεν θα ξαναδούν bull rally μέχρι να ανακάμψει η εταιρική κερδοφορία», δεδομένο που δεν βλέπει να συμβαίνει έως το α΄ εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνοι. Όπως αναφώνησε και ο αείμνηστος Σπυρίδων (Πίπης) Μαρκεζίνης, μετά τη συνάντησή του με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, τον Σεπτέμβριο του 1973, «έχομεν ταύτιση απόψεων».

Άρα; Μέχρι τότε;

Μέχρι τότε «κάτω», είναι η απλή απάντηση. Και ίδωμεν.

Πάντως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ένα... touch αισιοδοξίας το είχε ο φίλος μας ο «γκουρού». «Το χρηματοοικονομικό τέλος του κόσμου έχει αποφευχθεί», λέγει - και ίσως κάτι περισσότερο από εμάς να γνωρίζει…
 
Ίσως.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v