Η ψυχολογία ”νικά” τα δεδομένα

Οι αγορές είναι περισσότερο ψυχολογία και λιγότερο ”δεδομένα”, υποστηρίζουν παλαιόθεν οι χρηματιστές. Και μάλλον έχουν δίκιο, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση. Στη περίπτωση μας, σημασία έχει πότε - και γιατί-μπορεί να αλλάξει και πάλι η ψυχολογία

Η ψυχολογία ”νικά” τα δεδομένα
του: Γιώργου Παπανικολάου

Καθώς η Wall Street συνεχίζει να επιδεικνύει δυνάμεις, η Ευρώπη και η Σοφοκλέους ακολουθούν. Η ψυχολογία έχει βελτιωθεί κι έτσι οι αγορές ξεπερνούν τις ως επί το πλείστον δυσάρεστες μακροοικονομικές ειδήσεις.

Προ ημερών ιάπων παράγοντας, γνωστός διεθνώς ως Mr. Yen, δήλωσε ευθαρσώς ότι τόσο η αμερικανική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την Ιαπωνία στον αποπληθωρισμό. Την άποψη του υποστηρίζουν κι αρκετοί οικονομολόγοι από τα μεγάλα επενδυτικά ”σπίτια” Κι όμως καμία αντίδραση από τις αγορές.

Μόλις προχθές το βράδυ ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συστάλθηκε το α΄ τρίμηνο, σαφές προοίμιο ύφεσης. Κι όμως ο DAX , έκλεισε χθες με ισχυρή άνοδο όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην ουσία φαίνεται ότι διάγουμε μια περίοδο ”επενδυτικής αισιοδοξίας” που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί... φυσιολογική, εφόσον αναλογιστούμε την πίεση που δημιούργησε η παρατεταμένη πτωτική πορεία των αγορών, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση με το Ιράκ.

Η αισιοδοξία αυτή πρόκειται να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα προσεχώς, όταν θα αρχίσει να διαπιστώνεται αν οι προσδοκίες για σημαντική βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των μακροοικονομικών μεγεθών κατόπιν του εξαμήνου, ευσταθούν.

Προς το παρόν, τα αρνητικά στοιχεία ερμηνεύονται ως ”υπολείμματα” της μετά-Πύργων και προ-Ιράκ περιόδου.

Στη περίπτωση της Σοφοκλέους το ”ντοπάρισμα” από τις ”θετικές εκπλήξεις” του τραπεζικού κλάδου φαίνεται να καλύπτει τη διαπίστωση ότι η αύξηση της μέσης εταιρικής κερδοφορίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3-5% στο α τρίμηνο, ποσοστό ιδιαιτέρως χαμηλό. Όλοι δείχνουν να προσδοκούν ότι έως το τέλος του έτους τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα

Αρκεί για να στοιχειοθετηθεί αυτή η αλλαγή, η μείωση της τιμής του πετρελαίου; Διότι ουδείς σοβαρός πιστεύει ότι ο έλληνας σταμάτησε να καταναλώνει λόγω ( ή και εν όψει) της κατάστασης στο Ιράκ. Και κατά τα άλλα τίποτα το ιδιαίτερο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον.

Ας χαρούμε λοιπόν την όντως ανοδική φάση στην οποία βρίσκονται τώρα οι αγορές έχοντας όμως κατά νου, ότι προς το παρόν απλά η ψυχολογία ”νικά” τα δεδομένα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v