Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούτε έξω, ούτε μέσα τα πάμε καλά

Η χώρα μας αποκλείεται από διεθνείς συνόδους οι οποίες αφορούν εμπόλεμες συγκρούσεις κυριολεκτικά στο κατώφλι μας. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ασφαλείς σιδηροδρόμους... αλλά από το 2027; «Καλά» το λέμε αυτό;

Ούτε έξω, ούτε μέσα τα πάμε καλά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσο κι αν η Ελλάδα στάθηκε στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας», όπως είχε πει κάποτε μια ψυχή, στηρίζοντας αναφανδόν τις δυτικές επιλογές στην υπόθεση της Ουκρανίας, τελικά -όπως δείχνουν τα πράγματα- βρεθήκαμε στο... περιθώριο αυτής της ιστορίας.

Ούτε στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμμ. Μακρόν στο Παρίσι για το ουκρανικό ζήτημα κλήθηκε η χώρα μας να συμμετάσχει, ούτε, βεβαίως, στην πλέον πρόσφατη, την οποία συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο.

Και τούτο, όσο κι αν προσπάθησε το Μέγαρο Μαξίμου να «σφυρίξει αδιάφορα», επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συνεύρεση συνολικά 15 ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, ήταν υπόθεση του... Λονδίνου, παραβλέποντας αφενός την τουρκική παρουσία στη συγκεκριμένη σύνοδο, αφετέρου την εξοπλιστική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Το δια ταύτα όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι βρεθήκαμε “εκτός νυμφώνος”, γεγονός όχι μόνον με σημειολογική σημασία για την διεθνή υπόσταση της Ελλάδας και του ρόλου που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά σαφώς ενδεικτικό και του τρόπου με τον οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζεται επί της ουσίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως βεβαίως και της γεωπολιτικής της σημασίας.

Πλέον, ο ισχυρισμός “έξω πάμε καλά”, ο οποίος είχε διατυπωθεί σε άλλες εποχές, δεν ευσταθεί και υπάρχουν αποδείξεις ως προς αυτό.

Ούτε όμως και “μέσα” φαίνεται ότι τα πάμε πολύ καλύτερα. Η έμμεση παραδοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έως το 2027 οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα... υπολείπονται του ζητούμενου, αποτελεί πρόκληση για τη νοημοσύνη των πολιτών αυτής της χώρας.

Όπως σημείωσε σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο: «...θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το κυβερνητικό σχέδιο (σ.σ. για τους σιδηροδρόμους) που ήδη ξεκίνησε, να ολοκληρωθεί. Σίγουρα, όμως, ο πρώτος σταθμός του θα είναι μία άρτια και ασφαλής γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το 2027», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εάν όμως “ο πρώτος σταθμός” αυτού του σχεδίου είναι μία ασφαλής γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη... το 2027, έως τότε το επιβατικό κοινό σε τι βαθμό μπορεί να εμπιστεύεται τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα και δη στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη;

Εάν προσμετρήσουμε, δε, ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση διατυπώνεται μόνον υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που έχει προκαλέσει η τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και των δύο τεραστίων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, με αίτημα διαφάνεια και δικαιοσύνη και -αυτονόητα - ασφαλείς σιδηροδρόμους, τότε σαφώς καταδεικνύεται το μέγεθος της έως τώρα κυβερνητικής ολιγωρίας επί του ζητήματος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, επ' αυτού πολλά θα ακούσουμε την τρέχουσα εβδομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα με την συζήτηση για την προανακριτική στην Βουλή και την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να ακολουθεί, όπως – κατά πάσα βεβαιότητα – και με την πρόταση δυσπιστίας η οποία έχει προαναγγελθεί εκ μέρους της αντιπολίτευσης, οδηγώντας το πολιτικό κλίμα για ακόμη μία φορά στα άκρα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τούτων όλων δοθέντων, ούτε “μέσα”, ούτε “έξω” τα πάμε πολύ καλά, όσο κι αν κάνει λόγο περί του αντιθέτου ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «... έχουμε ξεπεράσει αντιστάσεις δείχνοντας στους πολίτες ότι ένα σύγχρονο κράτος που θα τους φροντίζει είναι εφικτό».

Το ερώτημα βέβαια είναι... “από ποιον;”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v