Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιστρέψει το βεβαρημένο για την ίδια πολιτικό κλίμα, ή ακόμη περισσότερο, να κάνει τη “φυγή προς τα εμπρός”, μέσω ανασχηματισμού; Και μάλιστα ενός “στοχευμένου” ή “επιλεκτικού”, όπως κυοφορείται, με στόχο να υπάρξουν ορισμένοι στον ρόλο της “Ιφιγένειας”;
Θα κάνει τη “διαφορά” μέσω ενός ανασχηματισμού, του δεύτερου κατά σειρά, ενώ δεν έχει κλείσει καν δυο χρόνια από τον σχηματισμό της και δωδεκάμηνο από τον τελευταίο ανασχηματισμό και ενώ “τρέχουν” τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο εξαρτάται σε μείζονα βαθμό η αναπτυξιακή πορεία της χώρας;
Πρόκειται, ευλόγως, για φρούδες ελπίδες, οι οποίες αφορούν αμιγώς το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης.
Πρόκειται για ελπίδες οι οποίες δεν αφορούν ούτε την τόσο αναγκαία βελτίωση της λειτουργίας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα, που κατέγραψαν το βράδυ της Τρίτης ακόμη έναν εκτροχιασμό, ούτε βεβαίως την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης των Τεμπών, για την οποία και νέες καταγγελίες ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας. Βάσει αυτών, δύο χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, επιζώντες του δυστυχήματος, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τις κινήσεις της και την ταχύτητά της.
Όσο κι αν ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης περνούν κάτω από τον πήχη, τόσο των προσδοκιών του Μαξίμου όσο και εκείνων της κοινωνίας, η απλή αντικατάστασή τους δεν θα λύσει το πρόβλημα εάν δεν συνοδευτεί από μία συνολική ανάταξη του κυβερνητικού έργου. Μία ανάταξη στη βάση προτεραιοτήτων, σχεδιασμού και αποφασιστικότητας υλοποίησης. Κάτι, το οποίο εκτιμάται ως ανέφικτο υπό τις σημερινές ασφυκτικές διορίες του ΤΑΑ, αλλά και των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ανασχηματισμό – τον οποίο φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει – αλλά σοβαρότητα. Την ιδιότητα εκείνη η οποία φαίνεται να απουσιάζει από την πορεία του έργου της αλλά -φευ – και συνολικά από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ούτως ή άλλως, ο κυβερνητικός “πάγκος” δεν εμφανίζει περίσσεια ταλέντου και η διαδικασία αντικατάστασης εμπεριέχει καθυστερήσεις -μέχρι να μάθουν τη δουλειά οι καινούργιοι – που ενδέχεται να έχουν καταλυτικά αρνητική επίδραση στο όποιο έργο εκτελείται σήμερα.
Έτσι, λοιπόν, όσο αναγκαίο κι αν είναι ορισμένοι “να πάνε σπίτι τους”, εξαιτίας του πλημμελούς έργου που έχουν παρουσιάσει έως σήμερα, η αντικατάστασή τους ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, παρά το όποιο πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος για την κυβέρνηση.
Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι συγκεντρώσεις των πολιτών, δεν έχει παρά να αντιπαρατεθεί – κατά τρόπο σοβαρό – με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της χώρας. Με την ακρίβεια, με τα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία, με τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να μαστίζει τις συναλλαγές του κοινού με το δημόσιο, με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, και με τόσα άλλα που συναντά ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του, όπως και η επιχειρηματική κοινότητα.
Σε λίγες ημέρες (στις 28 του μηνός) κλείνουν δύο χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και η μαύρη επέτειος αναμένεται να συνοδευτεί από την έκφραση λαϊκής δυσφορίας ως προς τους έως τώρα χειρισμούς στην διερεύνησή του. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, δεν είναι “η απάντηση”.
Υπάρχουν άλλοι, ουσιαστικότεροι τρόποι.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.