Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρωπαϊκό ποντίκι που βρυχάται

Μπορεί να εμπλακεί η Ευρώπη σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ; Ενδεχομένως. Σαφώς όμως θα προτιμούσε την... κουβέντα. Ιδίως υπό το φως του πλεονάσματος σε εξαγωγές αγαθών που έχει έναντι της Αμερικής, αλλά και των επιπτώσεων στην οικονομία της από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ευρωπαϊκό ποντίκι που βρυχάται

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στους λεονταρισμούς Μακρόν και Σόλτς, οι οποίοι διατράνωσαν χθες από το Παρίσι την αποφασιστικότητα των κρατών τους, δηλαδή των δυο ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, να διαδραματίσουν «στο ακέραιο τον ρόλο τους» απέναντι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε χθες απάντηση και ήταν καταλυτική.

Δεν ήρθε όμως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά από την καρδιά της Ευρώπης, αν και εκτός ΕΕ. Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διοργανώνεται αυτές τις ημέρες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωνε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, απέναντι στις – εν δυνάμει – απειλές που εκστόμισαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων Μακρόν και Σόλτς, με τον μεν Γάλλο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι αν και η Ευρώπη παραμένει «προσηλωμένη στον διατλαντικό δεσμό», ταυτόχρονα, «ξέρει να διατυπώνει επίσης τα δικά της συμφέροντα και να τα υπερασπίζεται με τις ευρωπαϊκές αξίες και όργανα», η φιλτάτη Ούρσουλα θύμιζε ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να διακυβευθεί το διμερές εμπόριο που είναι σημαντικά πλεονασματικό για την Ευρώπη. Λόγος, εξάλλου, για τον οποίο “διαμαρτύρεται" ο Τραμπ.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν  το 2021 αυτό το πλεόνασμα στο πεδίο των αγαθών ανήλθε σε 166,9 δισ. Ευρώ, το 2022 μειώθηκε σε 149,5 δισ. Ευρώ και το 2023 διαμορφώθηκε στα 155,8 δισ. Ευρώ.

Αντίθετα, στο πεδίο των υπηρεσιών η ΕΕ είναι σταθερά ελλειμματική έναντι των ΗΠΑ, καταγράφοντας έλλειμμα 85,4 δισ. ευρώ το 2021, 96,9 δισ. ευρώ το 2022 και 104 δισ. ευρώ το 2023.

Κοντολογίς με το πλεόνασμα σε αγαθά να μειώνεται και το έλλειμμα σε υπηρεσίες να αυξάνεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος ίσως να μην χρειαζόταν καν να απειλήσει με την επιβολή δασμών. Εμμέσως πλην σαφώς, δε, η φιλτάτη Ούρσουλα θύμισε αυτό το γεγονός και ότι είναι καλύτερα να συζητήσουμε με τον εμπορικό μας εταίρο, παρά να τα σπάσουμε με αυτόν…επιδιδόμενοι σε εμπορικό πόλεμο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου,  δεν έχανε ευκαιρία να προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν και αυτές τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν «σωστή μεταχείριση», εντείνοντας έτσι τη ρητορική του κατά της ΕΕ.

Το διμερές εξαγωγικό εμπόριο, όμως, είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη πλευρά, εκείνην για την οποία οι ΗΠΑ βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για λογαριασμό της Ευρώπης, ακούει στο όνομα άμυνα και ασφάλεια. Δίχως την πυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ ή τη στρατιωτική τους παρουσία σε ευρωπαϊκά εδάφη, αέρα και ύδατα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ήταν αναγκασμένα να βάζουν εκείνα, εδώ και δεκαετίες μετά τον Β’ ΠΠ, βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Επιπρόσθετα, μετά την αποδέσμευσή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, η ΕΕ κοιτά και στις ΗΠΑ για εισαγωγές (ακριβού) LNG, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, όπως ομολογεί και  η Ούρσουλα.

Έτσι, λοιπόν, μπορεί να βρυχώνται από το Παρίσι οι φίλτατοι Μακρόν και Σόλτς, όμως οι βρυχηθμοί τους δεν εμφανίζονται πλέον τόσο τρομακτικοί.

Η εξίσωση Τραμπ έχει πολλούς αγνώστους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v