Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Είναι από πολλού χρόνου γνωστό ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση, συχνά, δεν φείδεται επιπολαιότητας και προχειρότητας.
Όσα συνέβησαν, για παράδειγμα, με τους δασικούς χάρτες, κατά των οποίων εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις άρσης προδήλων λαθών ή με τον διαβόητο Κανονισμό Πυροπροστασίας, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη, την άνοιξη, κατά την ύστατη ώρα, υπό το φως του κύματος διαμαρτυριών που είχαν ξεσηκωθεί, στέκουν ως αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της προχειρότητας με την οποία πορεύεται η ελληνική δημόσια διοίκηση.
Εάν τα παραδείγματα αυτά δεν αρκούν, δείτε, για παράδειγμα όσα ακόμη συμβαίνουν με την υπόθεση του ΝΟΚ και τον τραγέλαφο στον οποίο έχει οδηγηθεί το ζήτημα των λεγομένων περιβαλλοντικών κινήτρων.
Οικοδομικές άδειες, ακόμη και ορισμένες στις οποίες έχει γίνει έναρξη εργασιών, ακυρώνονται, όμορα οικόπεδα εμφανίζονται να υπάγονται σε διαφορετικές ρυθμίσεις της ίδιας νομοθεσίας, επενδυτικά σχέδια ακυρώνονται εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας ενός νόμου ο οποίος χρονολογείται από 12ετίας και άλλα συναφή, μαρτυρούν προχειρότητα, στην πλέον ήπια εκδοχή των πραγμάτων.
Εσχάτως, δε, το “κερασάκι στην τούρτα” έρχεται να βάλει η υπόθεση της πιστοποίησης ανελκυστήρων και των “τσουχτερών” προστίμων, ύψους έως και 1.500 ευρώ, που θα επιβάλλονται στους παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας, εάν δεν καταθέσουν αυτές τις πιστοποιήσεις έως τις 31.12.2025.
Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που το κράτος απειλεί τους διαχειριστές πολυκατοικιών ανά την επικράτεια με αυτά τα πρόστιμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία υποτίθεται ότι θα υποδεχόταν αυτές τις πιστοποιήσεις, δεν έχει καν τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Υπάρχει, βεβαίως, “εναλλακτική” διαδικασία κατάθεσης των 6 έως και 13 διαφορετικών “χαρτιών” και λοιπών σχετικών πιστοποιητικών τα οποία απαιτούνται, στους κατά τόπους δήμους. Πρόκειται ωστόσο, όπως βεβαιώνουν οι γνωρίζοντες, περί μίας απείρως γραφειοκρατικής διαδικασίας, η οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους για τις εκατοντάδες χιλιάδες των ιδιοκτησιών που δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί.
Όλο αυτό το μπάχαλο έχει οδηγήσει τον συλλογικό φορέα των ιδιοκτητών ακινήτων, ΠΟΜΙΔΑ στην υποβολή αιτήματος χορήγησης και νέας παράτασης στην έναρξη εφαρμογής του μέτρου, τουλάχιστον επί ένα έτος.
Μεταξύ άλλων επικαλείται η ΠΟΜΙΔΑ στο αίτημά της περί αναβολής, ότι εκκρεμεί η δημοσίευση αναθεωρημένης ΚΥΑ επί του ζητήματος των ανελκυστήρων και ότι εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού «Ενιαίου Μητρώου Ανελκυστήρων», όπως βεβαίως και ότι εκκρεμεί η λειτουργία της παραπάνω πλατφόρμας, ενώ αναφέρεται και στο βαρύ οικονομικό κόστος στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για την εξασφάλιση αυτών των πιστοποιήσεων των ανελκυστήρων.
Φίλτατοι, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το σύνολο των παραπάνω παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας εκτιμούμε ότι είναι επ’ αγαθώ. Και δασικούς χάρτες χρειάζεται η χώρα ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι αγοράζει και Κανονισμό Πυροπροστασίας ώστε να προστατεύεται κατά το δυνατόν από τις πυρκαγιές, όπως βεβαίως και περιβαλλοντικά κίνητρα στον ΝΟΚ όπως και πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας στους ανελκυστήρες.
Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο. Να υπάρχουν άνετες χρονικές διορίες και χρηματοδοτικές προβλέψεις για τα έργα που απαιτούνται και που η ίδια η πολιτεία ζητά και βεβαίως να υπάρχει ορθολογισμός. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, εάν έσπευδαν όλοι οι υπόχρεοι στην έκδοση των παραπάνω πιστοποιητικών για τους ανελκυστήρες, είναι βέβαιον ότι οι δήμοι της χώρας θα “πνίγονταν” από κόσμο και διαμαρτυρίες.
Έτσι, λοιπόν, χρήσιμο είναι να θυμάται και η πολιτεία ότι θέλει τρόπο και όχι μόνον … κόπο, ό,τι κι αν κάνει.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.