Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αυτό που μετράει είναι η καθημερινότητα.
Εάν και πώς τα βγάζουν πέρα. Εάν έχουν τα προς το ζην, εάν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος εξασφάλισης των χρειωδών, το κόστος στέγασης, εάν έχουν θέρμανση και εντέλει, εάν η… επιβίωσή τους είναι υποφερτή. Όσο για το εάν αυτή χειροτερεύει ή βελτιώνεται, δεν το θέτουμε καν ως ερώτημα, διότι από ό,τι φαίνεται στον συγκεκριμένο τομέα η χώρα μας δεν τα πάει τόσο… καλά, παρά τις όντως φιλότιμες -και μερικώς επιτυχείς- προσπάθειες που καταβάλλει ο φίλτατος Τ. Θεοδωρικάκος, ώστε να πέσουν οι τιμές στο ράφι.
Τούτο συνάγεται από μελέτη που δημοσίευσε μόλις προ εβδομάδος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπό τον τίτλο «How’s life 2024», η οποία βασίζεται σε έρευνα επί των κρατών-μελών του, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ελλάδας.
Έτσι, λοιπόν, μεταξύ άλλων πολλών, από αυτήν προκύπτει ότι οι πραγματικές (αποπληθωρισμένες) ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα (σελ. 37 της μελέτης ΟΟΣΑ) όχι μόνον βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι (βεβαίως) του 2010 αλλά και του 2019, αλλά ότι κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη χαμηλότερη θέση της σχετικής κλίμακας μεταξύ των επισκοπούμενων κρατών από τον διεθνή Οργανισμό.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των 36 επισκοπούμενων χωρών, σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των πλέον οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, που δαπανούν άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη του κόστους στέγασης. Θέση η οποία ευλόγως θα ήταν ακόμη χαμηλότερη, εάν δεν ήταν τόσο ευρεία η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα.
Εκεί, όμως, που η χώρα μας κυριολεκτικά πρωτεύει, είναι στο ποσοστό εκείνων που δυσκολεύονται ή απλώς δεν τα βγάζουν πέρα. Εκεί βρισκόμαστε στην κορυφή της κατάταξης (σελ. 45 της ίδιας μελέτης).
Αντίστοιχα, ενδεικτικό είναι και το ποσοστό του πληθυσμού που δυσκολεύεται να θερμάνει την κατοικία του, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής κατάταξης.
Αυτοί, δε, είναι μόνον ορισμένοι από τους δείκτες που περιλαμβάνει η εκ 104 σελίδων μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου από τον ΟΟΣΑ, βάσει των οποίων καταδεικνύεται ότι όντως η «μάχη για την καθημερινότητα», φευ, χάνεται στη χώρα μας.
Δεν είναι μόνον η «μάχη της ακρίβειας», η οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με τις κάθε είδους προσπάθειες για την τιμή των τροφίμων και λοιπών χρειωδών, από τον φίλτατο Θεοδωρικάκο -όσο ενδεχομένως πρόσκαιρο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους-, όσο κυριότερα από τη συνολική εικόνα. Από το γεγονός ότι όχι μόνον οι νέοι αλλά και εργαζόμενοι με δεκαετίες απασχόλησης στην πλάτη τους δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι με λογικό ενοίκιο ή ακόμη κι αν το βρουν, δεν μπορούν να το θερμάνουν, για να αναφέρουμε μόνον δύο κόστη από τα δεκάδες που αντιμετωπίζει καθημερινά το κάθε νοικοκυριό.
Έτσι, όμως, φίλτατοι, μπορεί η χώρα μας να υπερηφανεύεται για ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά, δυστυχώς, στην καθημερινότητα, ηττηθήκαμε.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.