Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό μέτωπο κτυπά Μητσοτάκη

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά, χθες και ο Κ. Καραμανλής διέβη τον Ρουβίκωνα στον αγώνα κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα διπλό μέτωπο που θα κρίνει το μέλλον της κυβερνώσας παράταξης αλλά και του τόπου.

Διπλό μέτωπο κτυπά Μητσοτάκη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προς όσους είχαν τυχόν απορίες ή αμφιβολίες σχετικά με το βάθος της ρήξης στην κυβερνώσα παράταξη, η χθεσινή τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη θα όφειλε να αποτελεί έναν Ρουβίκωνα, τον οποίο με ευχέρεια διέβη ο πρώην πρωθυπουργός, που πλέον βρίσκεται στην «απέναντι όχθη» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ανησυχίες που εξέφρασε αναφορικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η οποία οδηγεί σε διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και πτωχών και αποτελεί αιτία αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών θεσμών, όπως και ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσε αναφορικά με το ενδεχόμενο εισόδου της χώρας μας σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, επί της βεντάλιας των διαφορών που αυτή θέτει στο τραπέζι του διαλόγου, συμπαρατάσσουν τον Κ. Καραμανλή με τον Α. Σαμαρά, καθιστώντας κοινή την αντιπαράθεσή τους με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και του τόπου.

Οριοθετούν, δε, αυτές οι τοποθετήσεις, αντίστοιχες εκείνων που συχνά το τελευταίο διάστημα διατυπώνει και ο Α. Σαμαράς, ένα εύρος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο δεν μπορεί ευχερώς να αγνοηθεί. Ούτε στη βάση του πολιτικού ερείσματος των δύο πρώην πρωθυπουργών, στο κόμμα και στην κοινωνία, ούτε στη βάση της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούν για να αιτιολογήσουν τις διαφορές τους με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός χθες βράδυ, στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου για τον ιδρυτή της ΝΔ, αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφερόμενος στο κύμα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια και οι δυσχέρειες της καθημερινότητας για χιλιάδες οικογένειες σε αυτόν τον τόπο.

Αναφερόμενος δε, εμμέσως πλην σαφέστατα, στις πρόσφατες επικρίσεις Σαμαρά για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, τόνισε: «Οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».

Αν και οι χθεσινές τοποθετήσεις Καραμανλή θα μπορούσαν κάλλιστα να εκληφθούν ως αναφορές σε όσα ευρύτερα συμβαίνουν στη Δύση και δη στην Ευρώπη, θα ήταν αφελές να το εικάσει κανείς.

Η πρόσφατη απουσία τόσο του ιδίου όσο και του κ. Σαμαρά από τους εορτασμούς της Ρηγίλλης στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του κόμματος, όσο και οι αντίστοιχοι προβληματισμοί που έχει διατυπώσει ο κ. Σαμαράς, καθιστούν πρόδηλη την στόχευση του κ. Καραμανλή. Αποτελεί δε σημείο ιδιαίτερου συμβολισμού το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε την Θεσσαλονίκη και την παρουσίαση βιβλίου για τη σχέση του «εθνάρχη» με τη συγκεκριμένη πόλη, για να διατυπώσει δημοσίως την κριτική του.

Η Β. Ελλάδα είναι ο τόπος στον οποίο η κυβερνώσα παράταξη έχει δεχθεί από τα ισχυρά πλήγματα στο έρεισμά της προς το εκλογικό σώμα, το οποίο έχει σαφώς μετακινηθεί σε πολιτικά σχήματα στα δεξιά της ΝΔ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και δεδομένης της πολιτικής ισχύος που διαθέτει «ο άλλος πόλος» της παράταξης, το επιτελείο Μητσοτάκη βρίσκεται ενώπιον ενός διπλού μετώπου. Ο τρόπος με τον οποίο θα το χειριστεί, θα κρίνει όχι μόνον το εκλογικό μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v