Η δημοκρατία στην πράξη

Ωραία τα μεγάλα λόγια για τη δημοκρατία αλλά στην πράξη τι προκύπτει; Πόσο σέβονται όσα κηρύττουν τα μεγάλα κόμματα αυτού του τόπου και δη εκείνα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς; Διότι εδώ μιλούν τα... έργα.

Η δημοκρατία στην πράξη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στο ΠΑΣΟΚ, συντεταγμένα και με διαδικασίες που ουδείς αμφισβήτησε, προχώρησαν σε εσωκομματικές εκλογές και ανέδειξαν τη νέα ηγεσία του κόμματος, η οποία, κοντολογίς, είναι η παλιά, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση…

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, με ποσοστό ισχυρό, 60%, η «βάση» του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περισσότεροι από 210.000 μέλη και φίλοι του κόμματος (περίπου 30% λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη Κυριακή) επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, τερματίζοντας έναν μακρύ κύκλο εσωστρέφειας.

Πλέον, «δουλειά» του κ. Ανδρουλάκη είναι, πρώτον, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να παραμεριστεί η όποια τάση εσωστρέφειας, ενδεχομένως αξιοποιώντας στο -«αναβαπτισμένο» στην εσωκομματική κάλπη- ΠΑΣΟΚ τις προσωπικότητες-κλειδιά των Χ. Δούκα, Π. Γερουλάνου και Α. Διαμαντοπούλου, οι οποίοι έδειξαν ότι διαθέτουν ένα ισχυρό κοινό εκ των φίλων και μελών του κόμματος και δεύτερον, να παρουσιάσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Κατά πόσον θα φανεί επιτυχέστερος στη νέα θητεία του στην προεδρική καρέκλα από ό,τι στην πρώτη, μέλλει να καταδειχθεί. Το σίγουρο της υπόθεσης είναι, πάντως, ένα: οι άνθρωποι είχαν θέματα και με τρόπο απολύτως συντεταγμένο και δημοκρατικό, όδευσαν στην κάλπη και τα έλυσαν.

Όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ. Διότι στο διπλανό «μαγαζί», τον ΣΥΡΙΖΑ, η «φουρτούνα» δεν λέει να κοπάσει. Όχι μόνον ένα κομματικό όργανο, εν προκειμένω η Κεντρική Επιτροπή, «καθαίρεσε» τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, αδιαφορώντας για την ισχυρή εντολή που αυτός είχε συγκεντρώσει από τη βάση στην τελευταία εσωκομματική κάλπη, αλλά πλέον, τον απέκλεισε και από την επόμενη εκλογή προέδρου, «πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων» την υποψηφιότητά του.

Όλα αυτά, δε, ενώ αρνήθηκε να τεθεί και η ίδια στη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας, παρά τη σχετική πρόβλεψη του καταστατικού του κόμματος.

Το πολιτικό παρασκήνιο για αυτή την κατάσταση προφανώς είναι πλούσιο αλλά δεν είναι της παρούσης. Αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσον υπήρξε μία στοιχειώδης τήρηση των βασικών αρχών δημοκρατίας κατά τις διεργασίες που τηρήθηκαν στα δυο κόμματα.

Στη «γραμμή αποτελεσμάτων», λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ και αφού γίνουν όλοι οι υπολογισμοί και οι προσθαφαιρέσεις, προκύπτει κέρδος. Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπήρξε πολιτισμένος διάλογος, έκαναν και οι ανθυποψήφιοι τηλεοπτικό debate και στο τέλος, έδωσε ο κόσμος το τρίευρω και την δεύτερη Κυριακή βγήκε αρχηγός ο ίδιος που ήταν έως τώρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε; Συνεδρίασε την πρώτη φορά η κομματική νομενκλατούρα, η λεγομένη και «γραφειοκρατία» και καθαίρεσε τον πρόεδρο και ξανασυνεδρίασε η ίδια νομεκλατούρα, πλην των Κασσελακικών, το Σάββατο, για να τον αποκλείσει από τις προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Άρα, σε αυτή τη γραμμή αποτελεσμάτων έχουμε ζημία και μάλιστα βαριά. Για την ακρίβεια, έχουμε έλλειμμα… δημοκρατίας. Ούτε συντεταγμένα προχώρησαν οι άνθρωποι (δεν το λες και πολύ συντεταγμένο το πράγμα, να «συνεδριάζει» στο εσωτερικό κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου η ΚΕ και απέξω να έχουμε διαμαρτυρόμενους), ούτε καν το καταστατικό τους τήρησαν, προκηρύσσοντας εκλογές για νέα σύνθεση της ΚΕ.

Για την ακρίβεια και εκεί κατέστη κάτι περισσότερο από σαφές το δημοκρατικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει το κόμμα της «πρώτης φοράς αριστερά», δεν τόλμησε η κομματική γραφειοκρατία ούτε καν να θέσει ενώπιον της «βάσης» του κόμματος την υποψηφιότητα Κασσελάκη, καθώς είναι πρόδηλη η πεποίθησή της ότι υφίσταται ισχυρή πιθανότητα επανεκλογής του, όπως συνέβη, εξάλλου και στο «γειτονικό» ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ανδρουλάκη.

Χρήσιμα πράγματα όλα αυτά, για να τα θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα προσεγγίσουμε την κάλπη σε εθνικές, βουλευτικές ή άλλες εκλογές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v