Αστοχες προβλέψεις με εθνικό αποτύπωμα

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική Πολιτεία κρίνει σκόπιμο να απαγορεύσει την οικονομική δραστηριότητα σε ένα τμήμα της πατρίδας μας κρίσιμο για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ; Γιατί υποσκάπτουμε μόνοι μας τα εθνικά μας συμφέροντα;

Αστοχες προβλέψεις με εθνικό αποτύπωμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η έννοια της οικονομικής δραστηριότητας είναι θεμελιώδης, κατά το Δίκαιο της Θάλασσας, στον προσδιορισμό της επήρειας νήσων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Για την ακρίβεια, κατά τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay 1982), οι βράχοι (βραχονησίδες) οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική δραστηριότητα δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα. Αντίθετα, σε όλα τα υπόλοιπα νησιά η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα καθορίζονται όπως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Ακριβώς αυτό το σημείο, δε, βρέθηκε στο επίκεντρο του μηνύματος που απηύθυνε από την ακριτική Μεγίστη, την οποία επισκέφθηκε κατά την 81η επέτειο της απελευθέρωσής της, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας. Όπως είχε τότε σημειώσει, το Καστελόριζο, μέρος του συμπλέγματος της Μεγίστης, φέρει τεράστια γεωπολιτική σημασία. Ένα σύμπλεγμα που είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων. Ένα κομβικό σημείο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας.

Τούτων δοθέντων, σε μία εποχή κατά την οποία ο αναθεωρητισμός της γείτονος βρίσκεται στο ζενίθ και το μύθευμα περί «γαλάζιας πατρίδας», βάσει του οποίου διεκδικείται ο έλεγχος του μισού Αιγαίου, εμφανίζεται ως επίσημη πολιτική και διδάσκεται ακόμη και στα τουρκικά σχολεία, η πατρίδα μας αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στα ακριτικά νησιά, την απαγορεύει.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Εστία και όπως καταγγέλλει ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή (στο συνοδευτικό υλικό), νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο στον Τουρισμό απαγορεύει την τουριστική ανάπτυξη σε βραχονησίδες, νησιά τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και στα νησιά τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.

Στα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην παραπάνω ομάδα επιτρέπει, δε, μόνον ΟΥΤΔ «ήπιας ανάπτυξης».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Παρασκευαΐδης αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λέσβου Στρατής Μανωλακέλλης, πρόκειται περί μίας ρύθμισης «απαράδεκτης και αναιτιολόγητης».

Ακόμη χειρότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευαΐδης, ο ορισμός που υιοθετεί μέσω αυτών των διατάξεων το ΥΠΕΝ για τον προσδιορισμό των βραχονησίδων είναι ακόμη πιο περιοριστικός εκείνου της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποσκάπτοντας έτσι τη δυνητική δυνατότητα της Ελλάδας στην πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «... νησιά και βραχονησίδες όπως Παναγιά, Μπαρμπαλιάς, Άσπρη και Μαύρη Πλακούδα, Άγιος Βασίλης της Λέσβου, Παναγιά των Οινουσσών, Χίου, Αντίψαρα των Ψαρών και Στρογγύλης στο Καστελόριζο, βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας και εσείς με αυτό το σχέδιο, απαγορεύετε οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης!».

Υπό το φως όλων αυτών, είναι σαφές ότι -αν μη τι άλλο- οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις πρέπει να αποσυρθούν από το παραπάνω νομοσχέδιο. Εάν είναι προϊόν αστοχίας ή αβλεψίας, τότε ας μελετήσουν καλύτερα το ζήτημα οι ιθύνοντες και ας επανέλθουν με διατάξεις οι οποίες δεν θα θίγουν τα εθνικά συμφέροντα. Το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι σε γνώση των αρμοδίων και να έχουν αγνοηθεί, δεν επιτρέπεται να εξεταστεί.

* Η ερώτηση στη Βουλή του Π. Παρασκευαΐδη για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο στον Τουρισμό, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v